Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron na upalne dni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 130162" data-attributes="member: 52"><p>Makaron na upalne dni </p><p></p><p>Jest to chyba danie robione przeze mnie najczesciej: od wiosny do jesieni. Mozna pofantazjowac w czym pomoga skladniki, ktore akurat mamy w domu, ale takze te, ktorych nie mamy. Jedno trzeba zastapic drugim, a danie moze na tym tylko zyskac. </p><p></p><p>Postawe dania stanowi oczywiscie: </p><p></p><p>makaron tzw. krotki / fusilli, penne rigate, gemelli, strascinati itp. / </p><p></p><p>Na pol godziny przed odcedzeniem makaronu bierzemy spora miske / salaterke itp. /, wnetrze pocieramy przekrojonym zabkiem czasnku, a nastepnie do srodka wrzucamy to, co mamy i to, co chcemy znalezc na talerzu. </p><p></p><p>Ja lubie nastepujace: </p><p></p><p>pomidory pokrojone w srednia kostke / odsaczone / </p><p></p><p>ogorek pokrojony w kosteczke i dokladnie odsaczony </p><p></p><p>tunczyk odsaczony z oliwy / czasem wrzucam zamiast niego mieso z puszki, gotowane w rosole; moge podac wloskie firmy, ale nie wiem, czy sa dostepne w Polsce / </p><p></p><p>kapary </p><p></p><p>oliwki w plasterkach / czarne, zielone lub nadziewane papryka / </p><p></p><p>kilka kropli octu balsamicznego </p><p></p><p>sol </p><p></p><p>pieprz </p><p></p><p>bazylia </p><p></p><p>oregano </p><p></p><p>troche oliwy extravergine z oliwek </p><p></p><p></p><p>Mozna cos dodac, mozna tez ujac: wg smaku i zawartosci spizarni. Wszystkie skladniki nalezy delikatnie wymieszac i odstawic na 30 minut. Ugotowac makaron, odcedzony wrzucic do miski i jeszcze raz wszystko wymieszac. Posypac koperkiem, szczypiorkiem, porwana bazylia, oregano itp. </p><p></p><p>No i najwazniejsze... Jesli makaron jest orkiszowy, to trudno o cos lepszego. Moze z tym konkurowac tylko makaron z brokulami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 130162, member: 52"] Makaron na upalne dni Jest to chyba danie robione przeze mnie najczesciej: od wiosny do jesieni. Mozna pofantazjowac w czym pomoga skladniki, ktore akurat mamy w domu, ale takze te, ktorych nie mamy. Jedno trzeba zastapic drugim, a danie moze na tym tylko zyskac. Postawe dania stanowi oczywiscie: makaron tzw. krotki / fusilli, penne rigate, gemelli, strascinati itp. / Na pol godziny przed odcedzeniem makaronu bierzemy spora miske / salaterke itp. /, wnetrze pocieramy przekrojonym zabkiem czasnku, a nastepnie do srodka wrzucamy to, co mamy i to, co chcemy znalezc na talerzu. Ja lubie nastepujace: pomidory pokrojone w srednia kostke / odsaczone / ogorek pokrojony w kosteczke i dokladnie odsaczony tunczyk odsaczony z oliwy / czasem wrzucam zamiast niego mieso z puszki, gotowane w rosole; moge podac wloskie firmy, ale nie wiem, czy sa dostepne w Polsce / kapary oliwki w plasterkach / czarne, zielone lub nadziewane papryka / kilka kropli octu balsamicznego sol pieprz bazylia oregano troche oliwy extravergine z oliwek Mozna cos dodac, mozna tez ujac: wg smaku i zawartosci spizarni. Wszystkie skladniki nalezy delikatnie wymieszac i odstawic na 30 minut. Ugotowac makaron, odcedzony wrzucic do miski i jeszcze raz wszystko wymieszac. Posypac koperkiem, szczypiorkiem, porwana bazylia, oregano itp. No i najwazniejsze... Jesli makaron jest orkiszowy, to trudno o cos lepszego. Moze z tym konkurowac tylko makaron z brokulami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron na upalne dni
Bottom