Składniki dla: 4 osób
400 g makaronu strozzapreti
600 g małży
ząbek czosnku
6 łyżek oliwy Extra Vergine
pół kieliszka białego wytrawnego wina
natka pietruszki
pikantna papryka peperoncino
Myjemy małże i zamaczamy w dużej ilości zimnej wody na kilka godzin. Odcedzamy małże, przekładamy na patelnię, dodajemy obrany i lekko zgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę oliwy, białe wino, obraną i posiekaną i pietruszkę; gotujemy pod przykryciem, aż muszle się otworzą,
od czasu do czasu potrząsamy patelnią. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron strozzapreti.Ugotowany al dente makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z małżami doprawiamy do smaku i szczyptą peperoncino. Podajemy ciepłe danie.
400 g makaronu strozzapreti
600 g małży
ząbek czosnku
6 łyżek oliwy Extra Vergine
pół kieliszka białego wytrawnego wina
natka pietruszki
pikantna papryka peperoncino
Myjemy małże i zamaczamy w dużej ilości zimnej wody na kilka godzin. Odcedzamy małże, przekładamy na patelnię, dodajemy obrany i lekko zgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę oliwy, białe wino, obraną i posiekaną i pietruszkę; gotujemy pod przykryciem, aż muszle się otworzą,
od czasu do czasu potrząsamy patelnią. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron strozzapreti.Ugotowany al dente makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z małżami doprawiamy do smaku i szczyptą peperoncino. Podajemy ciepłe danie.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: