Makaron w sosie serowym z wędzonką

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Składniki (na 2 porcje):

20 dag makaronu (u mnie kolanka)
4 plasterki wędzonki (zamiast wędzonki można wykorzystać np. kawałek boczku, baleronu...)
2 trójkąciki serka topionego ( u mnie śmietankowe)
2 ząbki czosnku
1 pikantna papryczka
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek (lub olej)
3 łyżki wody przegotowanej

Na rozgrzaną w garnuszku oliwę wrzucamy obrany i posiekany drobno czosnek oraz oczyszczoną, pokrojoną papryczkę. Podsmażamy przez niecałą minutę po czym dodajemy do tego pokrojoną drobno wędzonkę. Trzymamy na ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu gdy wędzonka będzie ładnie przyrumieniona z obu stron (boczek można do chwili gdy stanie się chrupiący).

Makaron w międzyczasie gotujemy al dente.

Do przyrumienionej wędzonki dodajemy wodę i serki topione. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy serki będą już całkowicie rozpuszczone i sos serowy będzie bez grudek doprawiamy całość świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Moja wędzonka była dość słona, dlatego zrezygnowałam z solenia. Jednak gdy użyje się mniej słonej wędliny można sos jeszcze dosolić.

Ugotowany makaron odcedzamy i od razu wrzucamy do garnka z sosem. Mieszamy, podajemy.

IMG_3163.JPG

Załączniki

• IMG_3163.JPG
    IMG_3163.JPG
    206.1 KB · Wyświetleń: 0

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
O, to nasza dyżurka pychotka
icon_smile.gif

Często to robię tylko zamiast wody daję mleko i posypuję natką pietruszki. Tanie i pyszne danie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy