Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Makaron w sosie serowym z wędzonką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 999518" data-attributes="member: 2755"><p>Składniki (na 2 porcje):</p><p></p><p>20 dag makaronu (u mnie kolanka)</p><p>4 plasterki wędzonki (zamiast wędzonki można wykorzystać np. kawałek boczku, baleronu...)</p><p>2 trójkąciki serka topionego ( u mnie śmietankowe)</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>1 pikantna papryczka</p><p>świeżo mielony pieprz</p><p>oliwa z oliwek (lub olej)</p><p>3 łyżki wody przegotowanej</p><p></p><p>Na rozgrzaną w garnuszku oliwę wrzucamy obrany i posiekany drobno czosnek oraz oczyszczoną, pokrojoną papryczkę. Podsmażamy przez niecałą minutę po czym dodajemy do tego pokrojoną drobno wędzonkę. Trzymamy na ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu gdy wędzonka będzie ładnie przyrumieniona z obu stron (boczek można do chwili gdy stanie się chrupiący).</p><p></p><p>Makaron w międzyczasie gotujemy al dente.</p><p></p><p>Do przyrumienionej wędzonki dodajemy wodę i serki topione. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy serki będą już całkowicie rozpuszczone i sos serowy będzie bez grudek doprawiamy całość świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.</p><p></p><p>Moja wędzonka była dość słona, dlatego zrezygnowałam z solenia. Jednak gdy użyje się mniej słonej wędliny można sos jeszcze dosolić.</p><p></p><p>Ugotowany makaron odcedzamy i od razu wrzucamy do garnka z sosem. Mieszamy, podajemy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]54547[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 999518, member: 2755"] Składniki (na 2 porcje): 20 dag makaronu (u mnie kolanka) 4 plasterki wędzonki (zamiast wędzonki można wykorzystać np. kawałek boczku, baleronu...) 2 trójkąciki serka topionego ( u mnie śmietankowe) 2 ząbki czosnku 1 pikantna papryczka świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek (lub olej) 3 łyżki wody przegotowanej Na rozgrzaną w garnuszku oliwę wrzucamy obrany i posiekany drobno czosnek oraz oczyszczoną, pokrojoną papryczkę. Podsmażamy przez niecałą minutę po czym dodajemy do tego pokrojoną drobno wędzonkę. Trzymamy na ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu gdy wędzonka będzie ładnie przyrumieniona z obu stron (boczek można do chwili gdy stanie się chrupiący). Makaron w międzyczasie gotujemy al dente. Do przyrumienionej wędzonki dodajemy wodę i serki topione. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy serki będą już całkowicie rozpuszczone i sos serowy będzie bez grudek doprawiamy całość świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Moja wędzonka była dość słona, dlatego zrezygnowałam z solenia. Jednak gdy użyje się mniej słonej wędliny można sos jeszcze dosolić. Ugotowany makaron odcedzamy i od razu wrzucamy do garnka z sosem. Mieszamy, podajemy. [ATTACH=full]54547[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Makaron w sosie serowym z wędzonką
Top
Bottom