Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Makaron z białymi szparagami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1715731" data-attributes="member: 6990"><p>Makaron z białymi szparagami</p><p></p><p>Składniki</p><p></p><p></p><p> 500 g szparagów (białe)</p><p></p><p> 500 g makaronu spaghetti – dałam świderki, około 250 g na dwie osoby (makaronu dałam mniej, ale reszta składników bez zmian) </p><p></p><p> ½ szklanki śmietanki kremówki</p><p></p><p> 50 g masła (¼ kostki)</p><p></p><p> 2 łyżki soku z cytryny</p><p></p><p> 8 łyżek tartego parmezanu</p><p></p><p> ½ cytryny (wyszorowana, sparzona; starta skórka)</p><p></p><p> sól, pieprz</p><p></p><p></p><p>Dalej będzie tak, jak robiłam:</p><p></p><p></p><p>Wstawiłam wodę na makaron, a w międzyczasie zrobiłam sos.</p><p></p><p>Szparagi pokroiłam w ukośnie w plastry. Na patelni roztopiłam masło i najpierw chwilę podsmażyłam szparagi bez przykrycia, dodając w podczas smażenia sól, a następnie zmniejszyłam ogień i dusiłam do miękkości pod przykryciem. Na patelnię ze szparagami wlałam śmietankę kremówkę wymieszaną z sokiem z cytryny i doprowadziłam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodałam utartą skórkę z cytryny oraz parmezan i chwilę gotowałam, delikatnie mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Na koniec doprawiłam świeżo mielonym pieprzem.</p><p></p><p>Makaron przełożyłam na patelnię z sosem i całość wymieszałam.</p><p></p><p>Przepis znalazłam kiedyś w internecie, ale nie zapisałam autorki. Zmodyfikowałam sposób wykonania, bo w oryginalnym przepisie trzeba było najpierw szparagi zblanszować, ale stwierdziłam, że szkoda czasu i smaku, i zrobiłam po swojemu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1715731, member: 6990"] Makaron z białymi szparagami Składniki 500 g szparagów (białe) 500 g makaronu spaghetti – dałam świderki, około 250 g na dwie osoby (makaronu dałam mniej, ale reszta składników bez zmian) ½ szklanki śmietanki kremówki 50 g masła (¼ kostki) 2 łyżki soku z cytryny 8 łyżek tartego parmezanu ½ cytryny (wyszorowana, sparzona; starta skórka) sól, pieprz Dalej będzie tak, jak robiłam: Wstawiłam wodę na makaron, a w międzyczasie zrobiłam sos. Szparagi pokroiłam w ukośnie w plastry. Na patelni roztopiłam masło i najpierw chwilę podsmażyłam szparagi bez przykrycia, dodając w podczas smażenia sól, a następnie zmniejszyłam ogień i dusiłam do miękkości pod przykryciem. Na patelnię ze szparagami wlałam śmietankę kremówkę wymieszaną z sokiem z cytryny i doprowadziłam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodałam utartą skórkę z cytryny oraz parmezan i chwilę gotowałam, delikatnie mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Na koniec doprawiłam świeżo mielonym pieprzem. Makaron przełożyłam na patelnię z sosem i całość wymieszałam. Przepis znalazłam kiedyś w internecie, ale nie zapisałam autorki. Zmodyfikowałam sposób wykonania, bo w oryginalnym przepisie trzeba było najpierw szparagi zblanszować, ale stwierdziłam, że szkoda czasu i smaku, i zrobiłam po swojemu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Makaron z białymi szparagami
Bottom