- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
przepis z netu (nie sprawdzony)
300 g makaronu mezze maniche (krótki makaron)
pół litra beszamelu
300 g di fave obranego bobu (nie wiem czy ma być wczesniej ugotowany..)
50 g szynki parm.
1 biała cebula
1/2 szklanki białęgo wina
20 g startego parmezanu
20 g zielska od kopru włoskiego (zastapić od biedy koperkiem)
oliwa, sol.pieprz
cebulę pokroic i zeszklić na oliwie, dodac pokrojoną w paseczki szynkę. Podsmazyc (3-4 min) na małym ogniu. Wlac wino, dodac 1 łyzkę wazową ciepłej wody.. i po kilku sekundach wrzucic bób.
PAtelnie przykryć , dusic ok 20 min. Posolić
Sos przecedzić.. ale płynu nie wylewać!!! Do tegoz płynu dodac beszamel. Dokłądnie wymieszac, wyłaczyć gaz.. , dodać posiekany koper. Doprawić pieprzem
Gotowac makaron.
Wymieszac z beszamelem, szybką i bobem. Przełozyć do zaroodpor. naczynia.posypac parmezanem
zapiekać w 220° sopniach przez ok 15 min/
_________________
300 g makaronu mezze maniche (krótki makaron)
pół litra beszamelu
300 g di fave obranego bobu (nie wiem czy ma być wczesniej ugotowany..)
50 g szynki parm.
1 biała cebula
1/2 szklanki białęgo wina
20 g startego parmezanu
20 g zielska od kopru włoskiego (zastapić od biedy koperkiem)
oliwa, sol.pieprz
cebulę pokroic i zeszklić na oliwie, dodac pokrojoną w paseczki szynkę. Podsmazyc (3-4 min) na małym ogniu. Wlac wino, dodac 1 łyzkę wazową ciepłej wody.. i po kilku sekundach wrzucic bób.
PAtelnie przykryć , dusic ok 20 min. Posolić
Sos przecedzić.. ale płynu nie wylewać!!! Do tegoz płynu dodac beszamel. Dokłądnie wymieszac, wyłaczyć gaz.. , dodać posiekany koper. Doprawić pieprzem
Gotowac makaron.
Wymieszac z beszamelem, szybką i bobem. Przełozyć do zaroodpor. naczynia.posypac parmezanem
zapiekać w 220° sopniach przez ok 15 min/
_________________