- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Potrzeba:
pęczek botwiny (bez buraczków),
makaron wstążki,
2 ząbki czosnku,
kozi ser,
oliwka z oliwek,
sól.
- ugotować makaron al dente w osolonej wodzie,
- cztery minuty przed końcem gotowania dodać umyte i pokrojone liście z botwinki,
- na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem pokrojonym w plasterki, chwilkę posmażyć, potem dodać odcedzony makaron z botwinką, podsmażyć kilka minut,
- wyłożyć na talerz i posypać pokruszonym serem kozim, podawać.
Bardzo mi smakuje, myślę, że można to zrobić też ze szpinakiem. Zmieniłam nieco w stosunku do źródła, w oryginalnym przepisie całość należało posypać parmezanem, ale pomyślałam, że za dużo tu serów. I nie miałam tymianku, czego żałuję. Aha, zamiast wstążek musiałam zrobić spaghetti, bo wstążki mi wyszły.
źródło
pęczek botwiny (bez buraczków),
makaron wstążki,
2 ząbki czosnku,
kozi ser,
oliwka z oliwek,
sól.
- ugotować makaron al dente w osolonej wodzie,
- cztery minuty przed końcem gotowania dodać umyte i pokrojone liście z botwinki,
- na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem pokrojonym w plasterki, chwilkę posmażyć, potem dodać odcedzony makaron z botwinką, podsmażyć kilka minut,
- wyłożyć na talerz i posypać pokruszonym serem kozim, podawać.
Bardzo mi smakuje, myślę, że można to zrobić też ze szpinakiem. Zmieniłam nieco w stosunku do źródła, w oryginalnym przepisie całość należało posypać parmezanem, ale pomyślałam, że za dużo tu serów. I nie miałam tymianku, czego żałuję. Aha, zamiast wstążek musiałam zrobić spaghetti, bo wstążki mi wyszły.

źródło
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: