- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Szybki i mega-pyszny. Przepis z mojej ulubionej strony Chefkoch.de.
na 2 osoby
250 g makaronu (świderki, kokardki, krótkie rurki, etc.)
3-4 średnie jabłka (+2 łyżki cukru i 1 łyżka soku z cytryny, woda)
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić.
W międzyczasie obrać jabłka i pozbawić je gniazd nasiennych. Pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka i nalać tyle wody, by przykryła jabłka. Dodać cukier i sok z cytryny, gotować kilka minut, aż jabłka zmiękną.
Na dużej patelni lub w woku rozpuścić masło. Dodać cukier i cynamon, szybko wymieszać. Dodać makaron i smażyć całość kilka chwil, mieszając dokładnie. Dodać odcedzone, podgotowane jabłka. Ew. dosłodzić całość do smaku lub dodać więcej cynamonu.
Podawać gorące, np. ze słodką śmietanką lub sosem waniliowym.

na 2 osoby
250 g makaronu (świderki, kokardki, krótkie rurki, etc.)
3-4 średnie jabłka (+2 łyżki cukru i 1 łyżka soku z cytryny, woda)
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić.
W międzyczasie obrać jabłka i pozbawić je gniazd nasiennych. Pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka i nalać tyle wody, by przykryła jabłka. Dodać cukier i sok z cytryny, gotować kilka minut, aż jabłka zmiękną.
Na dużej patelni lub w woku rozpuścić masło. Dodać cukier i cynamon, szybko wymieszać. Dodać makaron i smażyć całość kilka chwil, mieszając dokładnie. Dodać odcedzone, podgotowane jabłka. Ew. dosłodzić całość do smaku lub dodać więcej cynamonu.
Podawać gorące, np. ze słodką śmietanką lub sosem waniliowym.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: