Makaron z kapustą i kiełbasą po myśliwsku

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Danie, które znalazłam na blogu Czerwień i błękit to strzał w dziesiątkę. Jest dokładnie takie , jak lubię - pyszne i szybkie w przygotowaniu. Sycące, lecz wcale nie za ciężkie. Ogromnie nam smakowało i na pewno jeszcze nie raz się u nas pojawi.
icon_smile.gif


makarom_my_liwski.JPG

makaron świderki ( lub inny, jaki lubickie), dla 2 osób używam 3 garści makaronu
2 kawałki kiełbasy, po ok. 12 cm
25 dag kapusty kiszonej
1 duża cebula
kilka suszonych grzybów
2 łyżki ajvaru
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku
sól i czarny pieprz - do smaku

Grzyby pokruszyć i zalać 150 ml wrzątku. Przykryć, odstawić.

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Kapustę i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, aż się zeszkli. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się zaparzały. Dusić kapustę do miękkości, w razie potrzeby dodając trochę wody.

Na patelni zrumienić pokrojoną kiełbasę, dodać do kapusty.

Kiedy kapusta będzie miękka, dodać ajvar, powidła, przecier, kminek, sól i pieprz. Wymieszać. Chwilę razem dusić.

Dodać makaron, wymieszać, podawać gorące.
 

Załączniki

  • makarom_my_liwski.JPG
    makarom_my_liwski.JPG
    70.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy