- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Danie, które znalazłam na blogu Czerwień i błękit to strzał w dziesiątkę. Jest dokładnie takie , jak lubię - pyszne i szybkie w przygotowaniu. Sycące, lecz wcale nie za ciężkie. Ogromnie nam smakowało i na pewno jeszcze nie raz się u nas pojawi.
makaron świderki ( lub inny, jaki lubickie), dla 2 osób używam 3 garści makaronu
2 kawałki kiełbasy, po ok. 12 cm
25 dag kapusty kiszonej
1 duża cebula
kilka suszonych grzybów
2 łyżki ajvaru
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku
sól i czarny pieprz - do smaku
Grzyby pokruszyć i zalać 150 ml wrzątku. Przykryć, odstawić.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kapustę i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, aż się zeszkli. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się zaparzały. Dusić kapustę do miękkości, w razie potrzeby dodając trochę wody.
Na patelni zrumienić pokrojoną kiełbasę, dodać do kapusty.
Kiedy kapusta będzie miękka, dodać ajvar, powidła, przecier, kminek, sól i pieprz. Wymieszać. Chwilę razem dusić.
Dodać makaron, wymieszać, podawać gorące.


makaron świderki ( lub inny, jaki lubickie), dla 2 osób używam 3 garści makaronu
2 kawałki kiełbasy, po ok. 12 cm
25 dag kapusty kiszonej
1 duża cebula
kilka suszonych grzybów
2 łyżki ajvaru
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku
sól i czarny pieprz - do smaku
Grzyby pokruszyć i zalać 150 ml wrzątku. Przykryć, odstawić.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kapustę i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, aż się zeszkli. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się zaparzały. Dusić kapustę do miękkości, w razie potrzeby dodając trochę wody.
Na patelni zrumienić pokrojoną kiełbasę, dodać do kapusty.
Kiedy kapusta będzie miękka, dodać ajvar, powidła, przecier, kminek, sól i pieprz. Wymieszać. Chwilę razem dusić.
Dodać makaron, wymieszać, podawać gorące.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: