- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
makaron
małże świeże - 1 kg
szklanka białego wina
puszka pomidorów (lub pomidory świeże sparzone , obrane i pozbawione pestek)
łyżka kaparów
ostra papryczka w proszku
sól
pieprz
origano
Małże wyszorować, zalać winem i gotować. Poczekać aż się otworzą. Wyrzucić te, które nie raczyły się otworzyć. Sos z małż zachować po uprzednim przefiltrowaniu (gęste sitko wystarczy). Część stworzonek wydłubać z muszli..
Na głęboką patelnię wlać kilka łyżek oliwy, dodać pozostałe składniki. Doprawić solą, pieprzem, papryczką i origano. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Do sosu dodać małże (zarówno te ubrane, jak i gołe) i wino w którym się "moczyły". Wyłączyć gaz.
Makaron ugotować , dodać do sosu, wymieszać.
Równie dobrze sos można jeść z chlebem.. bez kluch
małże świeże - 1 kg
szklanka białego wina
puszka pomidorów (lub pomidory świeże sparzone , obrane i pozbawione pestek)
łyżka kaparów
ostra papryczka w proszku
sól
pieprz
origano
Małże wyszorować, zalać winem i gotować. Poczekać aż się otworzą. Wyrzucić te, które nie raczyły się otworzyć. Sos z małż zachować po uprzednim przefiltrowaniu (gęste sitko wystarczy). Część stworzonek wydłubać z muszli..
Na głęboką patelnię wlać kilka łyżek oliwy, dodać pozostałe składniki. Doprawić solą, pieprzem, papryczką i origano. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Do sosu dodać małże (zarówno te ubrane, jak i gołe) i wino w którym się "moczyły". Wyłączyć gaz.
Makaron ugotować , dodać do sosu, wymieszać.
Równie dobrze sos można jeść z chlebem.. bez kluch