Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron z małżami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 65361" data-attributes="member: 160"><p>makaron </p><p>małże świeże - 1 kg </p><p>szklanka białego wina </p><p>puszka pomidorów (lub pomidory świeże sparzone , obrane i pozbawione pestek) </p><p>łyżka kaparów </p><p>ostra papryczka w proszku </p><p>sól </p><p>pieprz </p><p>origano </p><p>Małże wyszorować, zalać winem i gotować. Poczekać aż się otworzą. Wyrzucić te, które nie raczyły się otworzyć. Sos z małż zachować po uprzednim przefiltrowaniu (gęste sitko wystarczy). Część stworzonek wydłubać z muszli.. </p><p>Na głęboką patelnię wlać kilka łyżek oliwy, dodać pozostałe składniki. Doprawić solą, pieprzem, papryczką i origano. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut. </p><p>Do sosu dodać małże (zarówno te ubrane, jak i gołe) i wino w którym się "moczyły". Wyłączyć gaz. </p><p>Makaron ugotować , dodać do sosu, wymieszać. </p><p>Równie dobrze sos można jeść z chlebem.. bez kluch</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 65361, member: 160"] makaron małże świeże - 1 kg szklanka białego wina puszka pomidorów (lub pomidory świeże sparzone , obrane i pozbawione pestek) łyżka kaparów ostra papryczka w proszku sól pieprz origano Małże wyszorować, zalać winem i gotować. Poczekać aż się otworzą. Wyrzucić te, które nie raczyły się otworzyć. Sos z małż zachować po uprzednim przefiltrowaniu (gęste sitko wystarczy). Część stworzonek wydłubać z muszli.. Na głęboką patelnię wlać kilka łyżek oliwy, dodać pozostałe składniki. Doprawić solą, pieprzem, papryczką i origano. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Do sosu dodać małże (zarówno te ubrane, jak i gołe) i wino w którym się "moczyły". Wyłączyć gaz. Makaron ugotować , dodać do sosu, wymieszać. Równie dobrze sos można jeść z chlebem.. bez kluch [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron z małżami
Top
Bottom