- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Makaron z mięsem mielonym i kapustą głowiastą
250 g mielonego mięsa
mała kapusta głowiasta (400g)
1 czerwona papryka
1 cebula
oliwa.sól i pieprz
180 makaronu wstążki
100 creme fraiche
łyżeczka zmielonej papryki
50 ml wody z gotującego się makaronu
1.Kapustę głowiastą (Spitzkohl) przekroić na połowę. Wyciąć głąb i pokroić 1,5cm paski. Paprykę pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, przekroić na połowę i pokroić w cieniutkie półkrążki.
2.Na patelni rozgrzać olej.Dodawać kawałki (1 x 1 cm) mięsa mielonego. Smażyć o obydwu stron. Posolić i popieprzyć . Na koniec mięso wyjąć na talerz.
3.Zacząć gotować makaron, a na pozostałym tłuszczu smażyć kapustę, paprykę i cebulę. Do warzyw dodać odrobinę wody z makaronu, przykryć przykrywką i dusić 10 minut.
4.Na koniec do patelni dodajemy ugorowany makaron ,creme fraiche i paprykę w proszku. Wszystko mieszamy i podajemy.
Ps1. Przepis na 2 osoby i na jedną porcję zawiera 987 kcal
Ps2. Zamiast Spitzkohl myślę ,że bez problemu można dać kapustę włoską.
Ps3. Przepis pochodzi z Für jeden Tag 09/2015 - Spitzkohl-Hackfleisch-Pasta

250 g mielonego mięsa
mała kapusta głowiasta (400g)
1 czerwona papryka
1 cebula
oliwa.sól i pieprz
180 makaronu wstążki
100 creme fraiche
łyżeczka zmielonej papryki
50 ml wody z gotującego się makaronu
1.Kapustę głowiastą (Spitzkohl) przekroić na połowę. Wyciąć głąb i pokroić 1,5cm paski. Paprykę pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, przekroić na połowę i pokroić w cieniutkie półkrążki.
2.Na patelni rozgrzać olej.Dodawać kawałki (1 x 1 cm) mięsa mielonego. Smażyć o obydwu stron. Posolić i popieprzyć . Na koniec mięso wyjąć na talerz.
3.Zacząć gotować makaron, a na pozostałym tłuszczu smażyć kapustę, paprykę i cebulę. Do warzyw dodać odrobinę wody z makaronu, przykryć przykrywką i dusić 10 minut.
4.Na koniec do patelni dodajemy ugorowany makaron ,creme fraiche i paprykę w proszku. Wszystko mieszamy i podajemy.
Ps1. Przepis na 2 osoby i na jedną porcję zawiera 987 kcal
Ps2. Zamiast Spitzkohl myślę ,że bez problemu można dać kapustę włoską.
Ps3. Przepis pochodzi z Für jeden Tag 09/2015 - Spitzkohl-Hackfleisch-Pasta
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: