Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron z sosem grzybowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1354338" data-attributes="member: 422"><p>15 g grzybów suszonych</p><p>450 g grzybów świeżych</p><p>75 g masła</p><p>ząbek czosnku</p><p>zielona pietruszka</p><p>300 ml śmietany</p><p>olej</p><p>sól i pieprz</p><p>makaron tagliatelle</p><p></p><p>- grzyby suszone namoczyć w 300 ml wody (książka podaje, żeby przez pół godziny moczyć w ciepłej wodzie, u nas zalewa się grzyby suszone bardzo gorącą wodą, ja robiłam naszą metodą), odcedzić, odcisnąć, wodę zachować, grzyby posiekać drobno,</p><p>- rozgrzać na patelni masło z 2 łyżkami oleju, wrzucić posiekany ząbek czosnku i posiekaną pietruszkę, smażyć przez chwilę,</p><p>- dodać suszone grzyby, wlać wodę z namaczania i dusić pod przykryciem przez około 10 minut,</p><p>- odkryć, dodać posiekane świeże grzyby, doprawić do smaku, smażyć często mieszając, aż płyn wyparuje, </p><p>- dodać śmietanę, trzymać na ogniu często mieszając, aż lekko zgęstnieje,</p><p>- ugotować makaron, połączyć z sosem, jeść!</p><p></p><p>[ATTACH=full]77549[/ATTACH]</p><p></p><p>Sos jest przepyszny. Nigdy nie łączyłam grzybów suszonych ze świeżymi, ale wydaje mi się, że suszone dodają smaku. Na pewno będę powtarzać.</p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki Patricii Lousada 'Pasta Italian Style' z serii A Sainsbury Cookbook</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1354338, member: 422"] 15 g grzybów suszonych 450 g grzybów świeżych 75 g masła ząbek czosnku zielona pietruszka 300 ml śmietany olej sól i pieprz makaron tagliatelle - grzyby suszone namoczyć w 300 ml wody (książka podaje, żeby przez pół godziny moczyć w ciepłej wodzie, u nas zalewa się grzyby suszone bardzo gorącą wodą, ja robiłam naszą metodą), odcedzić, odcisnąć, wodę zachować, grzyby posiekać drobno, - rozgrzać na patelni masło z 2 łyżkami oleju, wrzucić posiekany ząbek czosnku i posiekaną pietruszkę, smażyć przez chwilę, - dodać suszone grzyby, wlać wodę z namaczania i dusić pod przykryciem przez około 10 minut, - odkryć, dodać posiekane świeże grzyby, doprawić do smaku, smażyć często mieszając, aż płyn wyparuje, - dodać śmietanę, trzymać na ogniu często mieszając, aż lekko zgęstnieje, - ugotować makaron, połączyć z sosem, jeść! [ATTACH=full]77549[/ATTACH] Sos jest przepyszny. Nigdy nie łączyłam grzybów suszonych ze świeżymi, ale wydaje mi się, że suszone dodają smaku. Na pewno będę powtarzać. Przepis pochodzi z książki Patricii Lousada 'Pasta Italian Style' z serii A Sainsbury Cookbook [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron z sosem grzybowym
Top
Bottom