Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1526961" data-attributes="member: 13254"><p>Na 4 porcje:</p><p></p><p>oliwa</p><p>1 czerwona cebula, drobno posiekana</p><p>1-2 świeże czerwone papryczki chilli, oczyszczone z ziaren i drobno posiekane</p><p>1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu</p><p>1 pęczek bazylii, listki oberwane, pędy drobno posiekane</p><p>2 puszki (po 400 g) pomidorów pelati</p><p>2 puszki (po 300 g) tuńczyka w oliwie</p><p>sól i świeżo zmielony czarny pieprz</p><p>500 g makaronu (rigatoni lub penne)</p><p>skórka i sok z 1-2 cytryn</p><p></p><p></p><p>Na patelni z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić cebulę, chilli, cynamon oraz posiekane pędy bazylii i smażyć na małym lub średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni. Zwiększyć ogień, dodać pomidory, tuńczyka oraz solidną szczyptę soli. Rozgnieść pomidory łyżką, a następnie doprowadzić sos do wrzenia i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.</p><p></p><p>W czasie gdy sos się będzie dusił, ugotować makaron al dente. Wrzucić go do sosu pomidorowego, dodać kilka łyżek oliwy, skórkę oraz sok z cytryny (sok dodawać porcjami, żeby nie przesadzić) i starannie wymieszać. Jamie jeszcze pisze o dodaniu tartego parmezanu, ale mi parmezan do ryby jakoś nie pasuje, więc go pomijam.</p><p></p><p>Podawać natychmiast.</p><p></p><p></p><p></p><p>Przepis z książki &quot;Gotuj z Oliverem&quot;.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1526961, member: 13254"] Na 4 porcje: oliwa 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1-2 świeże czerwone papryczki chilli, oczyszczone z ziaren i drobno posiekane 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 pęczek bazylii, listki oberwane, pędy drobno posiekane 2 puszki (po 400 g) pomidorów pelati 2 puszki (po 300 g) tuńczyka w oliwie sól i świeżo zmielony czarny pieprz 500 g makaronu (rigatoni lub penne) skórka i sok z 1-2 cytryn Na patelni z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić cebulę, chilli, cynamon oraz posiekane pędy bazylii i smażyć na małym lub średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni. Zwiększyć ogień, dodać pomidory, tuńczyka oraz solidną szczyptę soli. Rozgnieść pomidory łyżką, a następnie doprowadzić sos do wrzenia i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. W czasie gdy sos się będzie dusił, ugotować makaron al dente. Wrzucić go do sosu pomidorowego, dodać kilka łyżek oliwy, skórkę oraz sok z cytryny (sok dodawać porcjami, żeby nie przesadzić) i starannie wymieszać. Jamie jeszcze pisze o dodaniu tartego parmezanu, ale mi parmezan do ryby jakoś nie pasuje, więc go pomijam. Podawać natychmiast. Przepis z książki "Gotuj z Oliverem". [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym
Top
Bottom