Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron z sosem z suszonych pomidorów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 858386" data-attributes="member: 10341"><p>Zazwyczaj robię to danie z makaronu tagliatelle, tym razem postanowiłam zrobić z penne. Przepis pochodzi z &quot;Makaronów&quot; Wielkiej Księgi Kucharskiej. Nie była to jedyna zmiana, bo jak się okazało zabrakło mi parmezanu i wykorzystałam zwykły ser gouda, czyli to, co miałam w domu. Całość nie straciła na smaku, było po prostu odrobinę inne. Zamieszczę przepis taki, jak robię zazwyczaj z małymi uzupełnieniami co do wykonania. Proporcja dla 4 osób.</p><p></p><p>[ATTACH=full]41917[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>50 dkg makaronu (tagliatelle lub innego np. penne)</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>1 cebula, posiekana</p><p>8 dkg pomidorów suszonych z zalewy </p><p>2 ząbki czosnku, zmiażdżone</p><p>puszka (40dkg) pomidorów posiekanych</p><p>1 szklanka czarnych oliwek </p><p>1/3 szklanki świeżej bazylii</p><p>świeżo utarty parmezan do posypania ( z konieczności podałam goudę)</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy cebule i smażymy przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w plasterki i zmiażdżony czosnek, po czym smażymy 1 minutę. Teraz dodajemy posiekane pomidory, oliwki, które ja kroję na połówki, bazylię i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut.</p><p>Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente i odcedzamy. Ja nie mieszam makaronu z sosem w garnku, tylko polewam nim makaron już na talerzach i posypuję serem. Do tego zielona sałata z sosem winegret.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 858386, member: 10341"] Zazwyczaj robię to danie z makaronu tagliatelle, tym razem postanowiłam zrobić z penne. Przepis pochodzi z "Makaronów" Wielkiej Księgi Kucharskiej. Nie była to jedyna zmiana, bo jak się okazało zabrakło mi parmezanu i wykorzystałam zwykły ser gouda, czyli to, co miałam w domu. Całość nie straciła na smaku, było po prostu odrobinę inne. Zamieszczę przepis taki, jak robię zazwyczaj z małymi uzupełnieniami co do wykonania. Proporcja dla 4 osób. [ATTACH=full]41917[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 50 dkg makaronu (tagliatelle lub innego np. penne) 2 łyżki oliwy 1 cebula, posiekana 8 dkg pomidorów suszonych z zalewy 2 ząbki czosnku, zmiażdżone puszka (40dkg) pomidorów posiekanych 1 szklanka czarnych oliwek 1/3 szklanki świeżej bazylii świeżo utarty parmezan do posypania ( z konieczności podałam goudę) sól, pieprz Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy cebule i smażymy przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w plasterki i zmiażdżony czosnek, po czym smażymy 1 minutę. Teraz dodajemy posiekane pomidory, oliwki, które ja kroję na połówki, bazylię i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente i odcedzamy. Ja nie mieszam makaronu z sosem w garnku, tylko polewam nim makaron już na talerzach i posypuję serem. Do tego zielona sałata z sosem winegret. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron z sosem z suszonych pomidorów
Top
Bottom