Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Makaron z szynką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 963589" data-attributes="member: 10341"><p>Doskonały sposób na zużytkowanie resztek świątecznej szynki lub po prostu kupienie jej w tym celu. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje jak zwykle dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki na ciasto</strong></p><p><strong></strong>30 dkg mąki</p><p>20 dkg masła</p><p>surowe żółtko</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>masło do wysmarowania naczynia</p><p></p><p><strong>Nadzienie</strong></p><p><strong></strong>30 dkg szynki</p><p>30 makaronu np. penne lub spaghetti </p><p>3/4 szklanki kwaśnej śmkietany ( może być trochę więcej)</p><p>1 jajko</p><p>3 łyżki utartego sera (ementaler)</p><p></p><p>Z mąki, masła, żółtka i soli przygotowujemy kruche ciasto. Owijamy je folią spozywczą i odkładamy na razie do lodowki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Makaron penne lub połamane na 5 - 7 cm kawałki spaghetti ( wybieramy grubsze) gotujemy w osolonej wodzie, osączamy i łączymy z drobno pokrojoną szynką. Do śmietany wbijamy jajko i wsypujemy żółty ser. Emulsją tą zaprawiamy wymieszany z szynkę makaron. </p><p>Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim uprzednio wysmarowany masłem rondel - ja robiłam to w tortownicy o średnicy 26 cm - zostawiając placek do przykrycia wierzchu zapiekanki. Przygotowany farsz nakładamy do wylepionej ciastem tortownicy lub rondla, przykrywamy przyciętym odpowiednio krążkiem ciasta w wsuwamy do nagrzanego piekarnika. Zależnie od piekarnika - grzałki góra dół - będzie to 180 st. lub niewiele więcej. Gdy ciasto się pięknie zrumieni po 30 - 40 minutach, zapiekanka jest gotowa. Wykładamy ją ostrożnie na okrągły półmisek i podajemy z esencjonalnym sosem pomidorowym lub z pikantnie przyprawioną surówką. Ja podałam z sałatą przyprawioną sosem <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28331" target="_blank">french dressing</a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 963589, member: 10341"] Doskonały sposób na zużytkowanie resztek świątecznej szynki lub po prostu kupienie jej w tym celu. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje jak zwykle dla 4 osób. [B]Składniki na ciasto [/B]30 dkg mąki 20 dkg masła surowe żółtko 1/2 łyżeczki soli masło do wysmarowania naczynia [B]Nadzienie [/B]30 dkg szynki 30 makaronu np. penne lub spaghetti 3/4 szklanki kwaśnej śmkietany ( może być trochę więcej) 1 jajko 3 łyżki utartego sera (ementaler) Z mąki, masła, żółtka i soli przygotowujemy kruche ciasto. Owijamy je folią spozywczą i odkładamy na razie do lodowki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Makaron penne lub połamane na 5 - 7 cm kawałki spaghetti ( wybieramy grubsze) gotujemy w osolonej wodzie, osączamy i łączymy z drobno pokrojoną szynką. Do śmietany wbijamy jajko i wsypujemy żółty ser. Emulsją tą zaprawiamy wymieszany z szynkę makaron. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim uprzednio wysmarowany masłem rondel - ja robiłam to w tortownicy o średnicy 26 cm - zostawiając placek do przykrycia wierzchu zapiekanki. Przygotowany farsz nakładamy do wylepionej ciastem tortownicy lub rondla, przykrywamy przyciętym odpowiednio krążkiem ciasta w wsuwamy do nagrzanego piekarnika. Zależnie od piekarnika - grzałki góra dół - będzie to 180 st. lub niewiele więcej. Gdy ciasto się pięknie zrumieni po 30 - 40 minutach, zapiekanka jest gotowa. Wykładamy ją ostrożnie na okrągły półmisek i podajemy z esencjonalnym sosem pomidorowym lub z pikantnie przyprawioną surówką. Ja podałam z sałatą przyprawioną sosem [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28331"]french dressing[/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Makaron z szynką
Bottom