• 300 g makaronu typu muszelki, rurki
Sos mięsny:
• 2 cebule
• 250 ml soku pomidorowego lub przecieru
• 2 łyzki oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki chilli
• sól, pieprz
• 300 g łopatki
Sos pieczarkowy:
• 300 g pieczarek
• 250 ml słodkiej śmietany
• 2 łyżki masła
sól, pieprz
1. Makaron ugotować na pół twardo.
2. Łopatkę przemielić razem z cebulą i podsmażyć na oleju.
3. Do mięsa dodać sok pomidorowy i dusić razem około 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz chilli.
4. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5. Masło rozpuścić, wrzucić na rozgrzane starte pieczarki i dusić około 10 minut. Gdy odparują płyny dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i doprawić do smaku sola i pieprzem.
6. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wyłożyć pół makaronu i wylać sos mięsny, na to druga połowa makaronu i na wierzch wylać sos pieczarkowy. Włożyć do piekarnika na 30- 40 minut. Po 10 minutach przykryć folią aluminiową i dopiekać jeszcze nawet 20- 30 minut.
Sos mięsny:
• 2 cebule
• 250 ml soku pomidorowego lub przecieru
• 2 łyzki oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki chilli
• sól, pieprz
• 300 g łopatki
Sos pieczarkowy:
• 300 g pieczarek
• 250 ml słodkiej śmietany
• 2 łyżki masła
sól, pieprz
1. Makaron ugotować na pół twardo.
2. Łopatkę przemielić razem z cebulą i podsmażyć na oleju.
3. Do mięsa dodać sok pomidorowy i dusić razem około 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz chilli.
4. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5. Masło rozpuścić, wrzucić na rozgrzane starte pieczarki i dusić około 10 minut. Gdy odparują płyny dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i doprawić do smaku sola i pieprzem.
6. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wyłożyć pół makaronu i wylać sos mięsny, na to druga połowa makaronu i na wierzch wylać sos pieczarkowy. Włożyć do piekarnika na 30- 40 minut. Po 10 minutach przykryć folią aluminiową i dopiekać jeszcze nawet 20- 30 minut.
