Makaron ziti zapiekany po apulijsku

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Makaron ziti zapiekany po apulijsku, czyli pasta al forno pugliese
300 g polamanego makaronu ziti lub krotkiego ziti tagliati
700 ml przecieru pomidorowego
500 g pomidorow typu “pelati”
200 g di mozzarelli
100 g di mortadeli
100 g di startego parmigiano reggiano
100 g di startego sera pecorino
listki bazylii
siekana natka pietruszki
1 cebula
1 zabek czosnku
oliwa z oliwek extravergine
szczypta cukru
sol
- na rozgrzanej oliwie podsmazyc cebule pokrojona w plasterki, dodac przecier pomidorowy i pomidory “pelati”, porwane listki bazylii, cukier i sol do smaku, a nastepnie dusic przez 15 minut
- ugotowac makaron / skracajac czas gotowania do polowy tego wskazanego na opakowaniu /
- odcedzic, dodac do przygotowanego sosu, posypac serem / po 2 lyzki kazdego / i delikatnie wymieszac
- reste skladnikow podzielic na 2 czesci
- na dno formy do zapiekania wlac lyzke wazowa sosu, skropic oliwa, na wierzchu ulozyc polowe ugotowanego makaronu
- pokryc go warstwa plasterkow mozzarelli i warstwa plasterkow mortadeli
- posypac tartymi serami, cieniutkimi plasterkami czosnku, siekana natka pietruszki
- powtorzyc to samo z reszta makaronu i pozostalych skladnikow
- zapiec w piekarniku przez 10 minut
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy