Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron ziti zapiekany po apulijsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 117070" data-attributes="member: 52"><p><strong>Makaron ziti zapiekany po apulijsku, czyli pasta al forno pugliese </strong></p><p>300 g polamanego makaronu ziti lub krotkiego ziti tagliati </p><p>700 ml przecieru pomidorowego </p><p>500 g pomidorow typu &#8220;pelati&#8221; </p><p>200 g di mozzarelli </p><p>100 g di mortadeli </p><p>100 g di startego parmigiano reggiano </p><p>100 g di startego sera pecorino </p><p>listki bazylii </p><p>siekana natka pietruszki </p><p>1 cebula </p><p>1 zabek czosnku </p><p>oliwa z oliwek extravergine </p><p>szczypta cukru </p><p>sol </p><p>- na rozgrzanej oliwie podsmazyc cebule pokrojona w plasterki, dodac przecier pomidorowy i pomidory &#8220;pelati&#8221;, porwane listki bazylii, cukier i sol do smaku, a nastepnie dusic przez 15 minut </p><p>- ugotowac makaron / skracajac czas gotowania do polowy tego wskazanego na opakowaniu / </p><p>- odcedzic, dodac do przygotowanego sosu, posypac serem / po 2 lyzki kazdego / i delikatnie wymieszac </p><p>- reste skladnikow podzielic na 2 czesci </p><p>- na dno formy do zapiekania wlac lyzke wazowa sosu, skropic oliwa, na wierzchu ulozyc polowe ugotowanego makaronu </p><p>- pokryc go warstwa plasterkow mozzarelli i warstwa plasterkow mortadeli </p><p>- posypac tartymi serami, cieniutkimi plasterkami czosnku, siekana natka pietruszki </p><p>- powtorzyc to samo z reszta makaronu i pozostalych skladnikow </p><p>- zapiec w piekarniku przez 10 minut</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 117070, member: 52"] [B]Makaron ziti zapiekany po apulijsku, czyli pasta al forno pugliese [/B] 300 g polamanego makaronu ziti lub krotkiego ziti tagliati 700 ml przecieru pomidorowego 500 g pomidorow typu “pelati” 200 g di mozzarelli 100 g di mortadeli 100 g di startego parmigiano reggiano 100 g di startego sera pecorino listki bazylii siekana natka pietruszki 1 cebula 1 zabek czosnku oliwa z oliwek extravergine szczypta cukru sol - na rozgrzanej oliwie podsmazyc cebule pokrojona w plasterki, dodac przecier pomidorowy i pomidory “pelati”, porwane listki bazylii, cukier i sol do smaku, a nastepnie dusic przez 15 minut - ugotowac makaron / skracajac czas gotowania do polowy tego wskazanego na opakowaniu / - odcedzic, dodac do przygotowanego sosu, posypac serem / po 2 lyzki kazdego / i delikatnie wymieszac - reste skladnikow podzielic na 2 czesci - na dno formy do zapiekania wlac lyzke wazowa sosu, skropic oliwa, na wierzchu ulozyc polowe ugotowanego makaronu - pokryc go warstwa plasterkow mozzarelli i warstwa plasterkow mortadeli - posypac tartymi serami, cieniutkimi plasterkami czosnku, siekana natka pietruszki - powtorzyc to samo z reszta makaronu i pozostalych skladnikow - zapiec w piekarniku przez 10 minut [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron ziti zapiekany po apulijsku
Top
Bottom