Witam Wszystkich,
Przepis pochodzi z książki " Ciasta,ciasteczka i babeczki" Hilaire Walden
Składniki na ciasto
120g masła
50g cukru pudru
25g kakao
szczypta soli
1łyżeczka zapachu migdałowego
150g mąki
Na polewę:
150g dżemu malinowego
1łyżka likieru malinowego
175g czekolady startej na tarce
175g drobno zmielonych migdałów
4 białka
szczypta soli
200g drobnego cukru
1/2 łyżeczki zapachu migdałowego
50g migdałów w płatkach
Piekarnik rozgrzać do temp.160st. Foremkę o wymiarach 33x23 wyłożyć folią aluminiową i lekko natłuścić.
Masło, cukier puder,kakao i sól utrzeć na gładki krem. Dodać zapach migdałowy i przesianą mąkę. Utrzeć aż powstanie rozsypujące się ciasto.
Przełożyć do foremki, wygładzić wierzch, nakłuć widelcem w wielu miejscach. Wstawić do piekarnika i piec 20 min. Po tym czasie ciasto wyjąć a piekarnik rozgrzać do temp.190 st.
Przygotować polewę
Dżem wymieszać z likierem i rozprowadzić na upieczonym cieście, całość posypać czekoladą. Zmiksować razem białko, migdały, sól, cukier i zapach migdałowy. Rozłożyć na czekoladzie ,posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika. Piec 20-25 min. Ciasto powinno się zarumienić. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 20 min. Wyjąć z foremki unosząc za brzegi folii. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Oderwać folię i nożem pokroić ciasto na podłużne batoniki.
Ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe z chrupiącą skórką migdałową. Polecam !
Przepis pochodzi z książki " Ciasta,ciasteczka i babeczki" Hilaire Walden
Składniki na ciasto
120g masła
50g cukru pudru
25g kakao
szczypta soli
1łyżeczka zapachu migdałowego
150g mąki
Na polewę:
150g dżemu malinowego
1łyżka likieru malinowego
175g czekolady startej na tarce
175g drobno zmielonych migdałów
4 białka
szczypta soli
200g drobnego cukru
1/2 łyżeczki zapachu migdałowego
50g migdałów w płatkach
Piekarnik rozgrzać do temp.160st. Foremkę o wymiarach 33x23 wyłożyć folią aluminiową i lekko natłuścić.
Masło, cukier puder,kakao i sól utrzeć na gładki krem. Dodać zapach migdałowy i przesianą mąkę. Utrzeć aż powstanie rozsypujące się ciasto.
Przełożyć do foremki, wygładzić wierzch, nakłuć widelcem w wielu miejscach. Wstawić do piekarnika i piec 20 min. Po tym czasie ciasto wyjąć a piekarnik rozgrzać do temp.190 st.
Przygotować polewę
Dżem wymieszać z likierem i rozprowadzić na upieczonym cieście, całość posypać czekoladą. Zmiksować razem białko, migdały, sól, cukier i zapach migdałowy. Rozłożyć na czekoladzie ,posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika. Piec 20-25 min. Ciasto powinno się zarumienić. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 20 min. Wyjąć z foremki unosząc za brzegi folii. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Oderwać folię i nożem pokroić ciasto na podłużne batoniki.
Ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe z chrupiącą skórką migdałową. Polecam !