Makaroniki czekoladowo-malinowe

logan

Member
Sie 10, 2008
7
0
0
Witam Wszystkich,
Przepis pochodzi z książki " Ciasta,ciasteczka i babeczki" Hilaire Walden

Składniki na ciasto

120g masła
50g cukru pudru
25g kakao
szczypta soli
1łyżeczka zapachu migdałowego
150g mąki

Na polewę:

150g dżemu malinowego
1łyżka likieru malinowego
175g czekolady startej na tarce
175g drobno zmielonych migdałów
4 białka
szczypta soli
200g drobnego cukru
1/2 łyżeczki zapachu migdałowego
50g migdałów w płatkach

Piekarnik rozgrzać do temp.160st. Foremkę o wymiarach 33x23 wyłożyć folią aluminiową i lekko natłuścić.
Masło, cukier puder,kakao i sól utrzeć na gładki krem. Dodać zapach migdałowy i przesianą mąkę. Utrzeć aż powstanie rozsypujące się ciasto.
Przełożyć do foremki, wygładzić wierzch, nakłuć widelcem w wielu miejscach. Wstawić do piekarnika i piec 20 min. Po tym czasie ciasto wyjąć a piekarnik rozgrzać do temp.190 st.
Przygotować polewę
Dżem wymieszać z likierem i rozprowadzić na upieczonym cieście, całość posypać czekoladą. Zmiksować razem białko, migdały, sól, cukier i zapach migdałowy. Rozłożyć na czekoladzie ,posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika. Piec 20-25 min. Ciasto powinno się zarumienić. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 20 min. Wyjąć z foremki unosząc za brzegi folii. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Oderwać folię i nożem pokroić ciasto na podłużne batoniki.
Ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe z chrupiącą skórką migdałową. Polecam !
 

logan

Member
Sie 10, 2008
7
0
0
Może ktoś się skusi...
gruebel_2.gif


ciasto2.png
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy