- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
jak już pisałam kidyś ricotta to najzdrowszy inajbardziej dietetyczny serek jaki znam (160 kcal w 100 gr, cala niemal z serwatki - wiec ma genialnie przyswajalne białko - a mięśnie lubią białko
do makaronów z ricottą używam wszelakich wstążek: pappardelle, tagliatelle, fettoccine.
moje propozycje:
1. ricotta + pesto bazyliowe (domowe lub słoiczkowe) + sól + pieprz
2. ricotta + pasta z czerwonych pomidorów (albo pesto czerwone, albo pomidory suszone pokrojone i upaszczone)
3. ricotta + skórka z cytryny
4. ricotta + 0,25 szklanki cienkiego bulionu + dużo świeżej bazylii
wszytskie powyższe sosy robi się w kąpieli wodnej, rozrzedza 2-4 łyżkami wody z gotującego się makaronu, dosala, dopieprza.
Są proste, szybkie i bardzo subtelne w smaku.
Polecam (eksperymentować)

do makaronów z ricottą używam wszelakich wstążek: pappardelle, tagliatelle, fettoccine.
moje propozycje:
1. ricotta + pesto bazyliowe (domowe lub słoiczkowe) + sól + pieprz
2. ricotta + pasta z czerwonych pomidorów (albo pesto czerwone, albo pomidory suszone pokrojone i upaszczone)
3. ricotta + skórka z cytryny
4. ricotta + 0,25 szklanki cienkiego bulionu + dużo świeżej bazylii
wszytskie powyższe sosy robi się w kąpieli wodnej, rozrzedza 2-4 łyżkami wody z gotującego się makaronu, dosala, dopieprza.
Są proste, szybkie i bardzo subtelne w smaku.
Polecam (eksperymentować)