makarony ricottowe (FIT)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jak już pisałam kidyś ricotta to najzdrowszy inajbardziej dietetyczny serek jaki znam (160 kcal w 100 gr, cala niemal z serwatki - wiec ma genialnie przyswajalne białko - a mięśnie lubią białko
icon_smile.gif


do makaronów z ricottą używam wszelakich wstążek: pappardelle, tagliatelle, fettoccine.

moje propozycje:
1. ricotta + pesto bazyliowe (domowe lub słoiczkowe) + sól + pieprz
2. ricotta + pasta z czerwonych pomidorów (albo pesto czerwone, albo pomidory suszone pokrojone i upaszczone)
3. ricotta + skórka z cytryny
4. ricotta + 0,25 szklanki cienkiego bulionu + dużo świeżej bazylii

wszytskie powyższe sosy robi się w kąpieli wodnej, rozrzedza 2-4 łyżkami wody z gotującego się makaronu, dosala, dopieprza.
Są proste, szybkie i bardzo subtelne w smaku.
Polecam (eksperymentować)
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
kubełek miał 200, zrobilam z niego dziś 4 sosy, kazdy sos na jedną dużą porcję makaronu.

na oko trzeba.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
a bez podgrzewania ricotty? W blenderze?
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
dla mnie ten ser jest strasznie mdly i bezbarwny w smaku - pojecia nie mam jak by go doprawic zeby mi to smakowalo :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kermidt, na ciepło na ciepło. Na zimno nie przejdzie smakami dodatków.

Yenn, spóbuj na pierwszy ogień z bulionem i duuużą iloscią bazyli. Oczywiscie samej ricotty tez nie jem.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
wiesz ze faktycznie kiedys musze sprobowac.

robilam kiedys cos od marghe ze szpinakiem i ricotta i ze wstydem musze przyznac ze wyladowalo w koszu :oops: a moze to po prostu nie sa "moje smaki" :dump:

pzdr
yenn
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no on nie ma smaku, wiec sam w sobie tez nie na moj smak jest.
i tez mi nei wszytko z ricottą podchodzi, właściwie przekonałam się do tego serka u teściowej, jak mi podała ten makaronik z bazylią - nie mogłam uwierzyć, ze to ricotta.

w kazdym razie bazylii musi być naprawde dużo.
 

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
A ja uwiebiam smak ricotty i moglabym jesc sama - co zreszta mi sie nawet zdarza
icon_biggrin.gif
Przypomina mi smak sera, ktory robila moja babcia.

Zrobilam sos z pesto bazyliowym, suszonymi pomidorami i czosnkiem
icon_biggrin.gif


Pycha
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy