Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Mąki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 1237" data-attributes="member: 39"><p><strong>Podstawowe typy mąk pszennych:</strong></p><p></p><p>- mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych </p><p></p><p>- mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych </p><p></p><p>- mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów </p><p></p><p>- mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów </p><p></p><p>- mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych </p><p></p><p>Typ 650 - bułkowa </p><p>Typ 850 - chlebowa </p><p>Typ1400 - sitkowa </p><p>Typ 1850 - graham </p><p>Typ 2000 – razowa </p><p></p><p> <strong>Podstawowe typy mąk żytnich </strong></p><p></p><p>Typ 580 – jasna </p><p>Typ 720 - jasna </p><p>Typ 1400 - sitkowa </p><p>Typ 1850 - starogardzka </p><p>Typ 2000 – razowa</p><p></p><p><em>Źródło: D. Walczak, Nie z każdej mąki będzie chleb, Poradnik handlowca 8/1999 oraz informacje z ulotki PZZ w Poznaniu</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 1237, member: 39"] [B]Podstawowe typy mąk pszennych:[/B] - mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych - mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych - mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów - mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów - mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych Typ 650 - bułkowa Typ 850 - chlebowa Typ1400 - sitkowa Typ 1850 - graham Typ 2000 – razowa [B]Podstawowe typy mąk żytnich [/B] Typ 580 – jasna Typ 720 - jasna Typ 1400 - sitkowa Typ 1850 - starogardzka Typ 2000 – razowa [I]Źródło: D. Walczak, Nie z każdej mąki będzie chleb, Poradnik handlowca 8/1999 oraz informacje z ulotki PZZ w Poznaniu[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Mąki
Top
Bottom