Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Makiełki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="inula" data-source="post: 1061848" data-attributes="member: 12086"><p>Składniki:</p><ul> <li data-xf-list-type="ul">* 1/2 maku siwego (lub niebieskiego)<br /> * 1 masło<br /> * 1,5-2 szklanki cukru<br /> * kilka łyżek <strong>prawdziwego </strong>miodu (raz dałam sztuczny i mi skisły !!!)<br /> * 1 cukier waniliowy<br /> * rodzynki wedle upodobania<br /> * 1 olejek migdałowy<br /> * 1-2 op. makaronu łazanki - ja kupuję Lubelli</li> </ul><p>Mak zalać dzień wcześniej gotującą wodą, przykryć i odstawić na noc.</p><p>Następnego dnia przemielić mak 2-3 razy przez bardzo drobne sitko. </p><p>W garnku, w którym będzie przygotowywana potrawa, roztopić masło, dodać zmielony mak, wymieszać. Dodać cukier, miód, namoczone uprzednio rodzynki (plus ewentualnie inne bakalie jak ktoś lubi, ja daję same rodzynki). Wlać olejek migdałowy.</p><p>Na wolnym ogniu wszystko prużyć, około 0,5 godziny.</p><p>Na koniec dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, poprużyć jeszcze z 10-15 minut.</p><p></p><p>* jak gotujemy łazanki to do wody dać oliwę</p><p>* ja gotuję makaron tylko tyle aby były miękawy, ale nie miękki bo doprużam go później jeszcze z makiem</p><p></p><p>EDIT:</p><p>ja zawsze robię z podwójnej porcji, daję wtedy 3 opakowania łazanek i około 500 g rodzynek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="inula, post: 1061848, member: 12086"] Składniki: [LIST]* 1/2 maku siwego (lub niebieskiego) * 1 masło * 1,5-2 szklanki cukru * kilka łyżek [B]prawdziwego [/B]miodu (raz dałam sztuczny i mi skisły !!!) * 1 cukier waniliowy * rodzynki wedle upodobania * 1 olejek migdałowy * 1-2 op. makaronu łazanki - ja kupuję Lubelli[/LIST] Mak zalać dzień wcześniej gotującą wodą, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia przemielić mak 2-3 razy przez bardzo drobne sitko. W garnku, w którym będzie przygotowywana potrawa, roztopić masło, dodać zmielony mak, wymieszać. Dodać cukier, miód, namoczone uprzednio rodzynki (plus ewentualnie inne bakalie jak ktoś lubi, ja daję same rodzynki). Wlać olejek migdałowy. Na wolnym ogniu wszystko prużyć, około 0,5 godziny. Na koniec dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, poprużyć jeszcze z 10-15 minut. * jak gotujemy łazanki to do wody dać oliwę * ja gotuję makaron tylko tyle aby były miękawy, ale nie miękki bo doprużam go później jeszcze z makiem EDIT: ja zawsze robię z podwójnej porcji, daję wtedy 3 opakowania łazanek i około 500 g rodzynek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Makiełki
Top
Bottom