Makowe ciasto"szklankowe" z białek

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
dzisiejsze. Dałam dużo owoców suszonych- rodzynku, morele, śliwki i żurawina. Pochłaniaj, aż im się uszy trzęsą:

DSC03985.jpg

DSC03987.jpg
 

Załączniki

  • DSC03985.jpg
    DSC03985.jpg
    273.5 KB · Wyświetleń: 15
  • DSC03987.jpg
    DSC03987.jpg
    210 KB · Wyświetleń: 15

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Takiego mocno napakowanego bakaliami to chętnie bym zjadła
lecker.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Beatko zrobiłam Twoje ciacho.
Dodałam tylko rodzynki.
Jedyna zmiana to taka, że ciasto podzieliłam na 3 blaty i wysmarowałam kremem waniliowym
icon_mrgreen.gif

Wszyscy zachwyceni
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A jeszcze mi się przypomniało, ze po 30 min. wyłączyłam piekarnik i ciacho jeszcze w nim z 15 min. stało. Już była brązowa skórka na górze i bałam się, że się spali po tych ok. 50 min,
icon_wink.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,545
1,657
113
Miałam do zutylizowania białka pozostałe po faworkach i upiekłam to ciasto:

ciasto_makowe_z_bia_ek.jpg

Następnym razem zmniejszę nieco temperaturę, bo wg mnie 220 stopni to trochę za dużo.
 

Załączniki

  • ciasto_makowe_z_bia_ek.jpg
    ciasto_makowe_z_bia_ek.jpg
    84.9 KB · Wyświetleń: 14
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Pięknie wygląda, Buko
icon_biggrin.gif

A temp. rzeczywiście za wysoka, jak przepis podawałam, to miałam jeszcze przedpotopowy piekarnik, z taką wskazówką temperatury i tylko w takiej mi się dobrze piekło, w rzeczywistości pewnie była niższa...
W wielu wątkach z przepisami już o tym mówiłam, a teraz trudno mi byłoby wszystkie sprawdzać i to poprawiać
icon_frown.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,545
1,657
113
Beata, to ja pisałam i pokazałam ciasto wg Twojego przepisu.
Powiedz mi jeszcze, jak myślisz, czy 180 stopni wystarczy?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Beato, ja dopiero zbieram białka, ale zaraz po faworkach robię.
icon_mrgreen.gif
Przy okazji: powiedz mi ile wagowo/szklankowo tych bakalii, żeby nie przedobrzyć.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
rofl.gif
widocznie mi Buka w głowie siedziała, z niewiadomej przyczyny..
icon_wink.gif


Hazo, ja z tymi temperaturami, to już teraz nie wiem.. dostosowuję je do swojego piekarnika. Ostatnio zauważyłam, że np. biszkopt mi najlepiej wychodzi w 150 st., kiedyś piekłam w wyższej.
To białkowe też jest bardzo delikatne, więc może spróbować w przedziale 160-180, ja często w trakcie pieczenia obserwuję ciasto i albo zwiększam, albo zmniejszam moc.

Buko,

to teraz już musisz upiec, skoro Cę wywołałam do tablicy
icon_biggrin.gif

a bakalii, to ja nie wiem ile wagowo, bo ja tak na wyczucie zawsze daję, nie potrafię określić, przepraszam.
Może 15- 20 dag...
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,302
113
Dzięki, też myślałam o takich ilościach, bo to raczej niezbyt nośna masa.
icon_smile.gif
Ciasto upiekę, bo to świetna alternatywa dla białek.
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
A czy ktoras z Was moglaby mi powiedziec ile gramow masla to 1/2szklanki roztopionego? Bede piekla na niedziele. Lepiej upiec w sobote czy moze juz w piatek?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,545
1,657
113
okruszek13 @ 8 Feb 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1603851A czy ktoras z Was moglaby mi powiedziec ile gramow masla to 1/2szklanki roztopionego? Bede piekla na niedziele. Lepiej upiec w sobote czy moze juz w piatek?
Mam taką tabelkę:
Masło lub margaryna
1/8 szklanki = 30 g
1/4 szklanki = 55 g
1/3 szklanki = 75 g
3/8 szklanki = 85 g
1/2 szklanki = 115 g
5/8 cup = 140 g
2/3 szklanki = 150 g
3 / 4 szklanki = 170 g
7/8 szklanki = 200 g
1 szklanka = 225 g


I jeśli zważysz zimne masło, to tyle samo będzie go po roztopieniu.
icon_wink.gif

Wg mnie lepiej będzie upiec to ciasto w sobotę po południu, żeby na niedzielę było świeże.
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
hazo @ 8 Feb 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1603870Mam taką tabelkę:
Masło lub margaryna
1/8 szklanki = 30 g
1/4 szklanki = 55 g
1/3 szklanki = 75 g
3/8 szklanki = 85 g
1/2 szklanki = 115 g
5/8 cup = 140 g
2/3 szklanki = 150 g
3 / 4 szklanki = 170 g
7/8 szklanki = 200 g
1 szklanka = 225 g


I jeśli zważysz zimne masło, to tyle samo będzie go po roztopieniu.
icon_wink.gif

Wg mnie lepiej będzie upiec to ciasto w sobotę po południu, żeby na niedzielę było świeże.
Bardzo Ci dziekuje
icon_smile.gif
Skorzystam z Twojej tabelki
icon_smile.gif