Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec bez ciasta
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 215560" data-attributes="member: 956"><p>A ja robię podobny z takiego przepisu:</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>30 dkg przygotowanego maku (ja zalewam 1/2 litra mleka i chwilę gotuję, potem odsączam na sitku i zimny mielę 3 razy najdrobniejszym sitkiem)</p><p>1 kostka masła</p><p>9 jaj</p><p>2 szklanki cukru pudru</p><p>60 dkg jabłek renet, bojkenów lub antonówek (kwaśnych)</p><p>6 czubatych łyżek kaszny manny</p><p>2,5 łyzeczki proszku do pieczenia</p><p>10 dkg miesznych bakalii</p><p>szczypta soli</p><p></p><p><strong>Polewa</strong></p><p></p><p>2 łyżki kakao</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>3 łyżki mleka</p><p></p><p>Masło utrzeć z pudrem. Żółtka oddzielic od białek. Na przemian dodawać 1 łyżkę maku i 1 żółtko i dalej ucierać. Ja to robię w malakserze.</p><p>Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach. Dodać do ciasta. Dosypać proszek do pieczenia zmieszany z kaszą manną i solą. Wymieszać, dodać bakalie. Ubić białka i delikatnie mieszając dodać do ciasta.</p><p></p><p>Formę wyłożyć pergaminem (ja smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wlać ciasto i piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170*C.</p><p>Wyjąć, odstawić do ostudzenia.</p><p></p><p>Przygotować polewę czekoladową: włożyć wszystkie składniki do małego garnka i gotować na małym ogniu 3 minuty.</p><p></p><p>Ciasto wyjąć z formy i udekorować polewą. Różnie z nią bywa. Raz lepiej zastyga a raz mniej. </p><p>To ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.</p><p>Z tej porcji wychodzi duża tortownica lub dwie takie z kominkiem w środku.</p><p></p><p>Przepis podany parę lat temu w miesięczniku ELLE przez Tessę Capponi-Borawską.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 215560, member: 956"] A ja robię podobny z takiego przepisu: [B]Składniki[/B] 30 dkg przygotowanego maku (ja zalewam 1/2 litra mleka i chwilę gotuję, potem odsączam na sitku i zimny mielę 3 razy najdrobniejszym sitkiem) 1 kostka masła 9 jaj 2 szklanki cukru pudru 60 dkg jabłek renet, bojkenów lub antonówek (kwaśnych) 6 czubatych łyżek kaszny manny 2,5 łyzeczki proszku do pieczenia 10 dkg miesznych bakalii szczypta soli [B]Polewa[/B] 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka Masło utrzeć z pudrem. Żółtka oddzielic od białek. Na przemian dodawać 1 łyżkę maku i 1 żółtko i dalej ucierać. Ja to robię w malakserze. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach. Dodać do ciasta. Dosypać proszek do pieczenia zmieszany z kaszą manną i solą. Wymieszać, dodać bakalie. Ubić białka i delikatnie mieszając dodać do ciasta. Formę wyłożyć pergaminem (ja smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wlać ciasto i piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170*C. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Przygotować polewę czekoladową: włożyć wszystkie składniki do małego garnka i gotować na małym ogniu 3 minuty. Ciasto wyjąć z formy i udekorować polewą. Różnie z nią bywa. Raz lepiej zastyga a raz mniej. To ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Z tej porcji wychodzi duża tortownica lub dwie takie z kominkiem w środku. Przepis podany parę lat temu w miesięczniku ELLE przez Tessę Capponi-Borawską. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec bez ciasta
Bottom