- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Ciasto kruche
300-320 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do posypania formy)
200 g masła, pokrojonego w kostkę (oraz niewielka ilość do posmarowania formy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 żółtka jaj, rozmiar L
Masa makowa
200 g suchego maku mielonego
400 ml wody
400 ml mleka
150 g suszonej żurawiny lub rodzynek
100 g migdałów, posiekanych
70 g miodu
jajko, rozmiar L
2 żółtka jaj, rozmiar L
Piana z białek
5 białek jaj, rozmiar L
180 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Maślana kruszonka
100 g masła
60 g cukru pudru
żółtko jaj, rozmiar L
200 g mąki pszennej tortowej
60 g migdałów, posiekanych
1.Wszystkie składniki krótko zagniatamy dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu). Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu).Upieczone ciasto powinno mieć jasny kolor (blady).
2.Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Dodajemy budyń, dokładnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową.
3.Masło ugniatamy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Kruszonkę mieszamy z migdałami i posypujemy nią pianę z białek.
4.Ciasto pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Studzimy.
Ps1. Jeżeli pieczemy na całą blachę z piekarnika, to wszystkie składniki zwiększamy jeszcze o połowę.
Ps2. Mozna bez problemu dodać mak już zmielony z bakaliami. ( nie zaszkodzi dolać trochę rumu)
Ps3. Link do przepisu https://kuchnialidla.pl/product/makowiec-na...slana-kruszonka

Ciasto kruche
300-320 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do posypania formy)
200 g masła, pokrojonego w kostkę (oraz niewielka ilość do posmarowania formy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 żółtka jaj, rozmiar L
Masa makowa
200 g suchego maku mielonego
400 ml wody
400 ml mleka
150 g suszonej żurawiny lub rodzynek
100 g migdałów, posiekanych
70 g miodu
jajko, rozmiar L
2 żółtka jaj, rozmiar L
Piana z białek
5 białek jaj, rozmiar L
180 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Maślana kruszonka
100 g masła
60 g cukru pudru
żółtko jaj, rozmiar L
200 g mąki pszennej tortowej
60 g migdałów, posiekanych
1.Wszystkie składniki krótko zagniatamy dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu). Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu).Upieczone ciasto powinno mieć jasny kolor (blady).
2.Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Dodajemy budyń, dokładnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową.
3.Masło ugniatamy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Kruszonkę mieszamy z migdałami i posypujemy nią pianę z białek.
4.Ciasto pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Studzimy.
Ps1. Jeżeli pieczemy na całą blachę z piekarnika, to wszystkie składniki zwiększamy jeszcze o połowę.
Ps2. Mozna bez problemu dodać mak już zmielony z bakaliami. ( nie zaszkodzi dolać trochę rumu)
Ps3. Link do przepisu https://kuchnialidla.pl/product/makowiec-na...slana-kruszonka
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: