Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1620508" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95986[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Ciasto kruche</u></p><p> 300-320 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do posypania formy)</p><p> 200 g masła, pokrojonego w kostkę (oraz niewielka ilość do posmarowania formy)</p><p> 1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p> 50 g cukru pudru</p><p> 1 opakowanie cukru wanilinowego</p><p> 2 żółtka jaj, rozmiar L</p><p><u>Masa makowa</u></p><p> 200 g suchego maku mielonego</p><p> 400 ml wody</p><p> 400 ml mleka</p><p> 150 g suszonej żurawiny lub rodzynek</p><p> 100 g migdałów, posiekanych</p><p> 70 g miodu</p><p> jajko, rozmiar L</p><p> 2 żółtka jaj, rozmiar L</p><p><u>Piana z białek</u></p><p> 5 białek jaj, rozmiar L</p><p> 180 g cukru</p><p> 1 opakowanie budyniu waniliowego</p><p><u>Maślana kruszonka</u></p><p> 100 g masła</p><p> 60 g cukru pudru</p><p> żółtko jaj, rozmiar L</p><p> 200 g mąki pszennej tortowej</p><p> 60 g migdałów, posiekanych</p><p></p><p>1.Wszystkie składniki krótko zagniatamy dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu). Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu).Upieczone ciasto powinno mieć jasny kolor (blady).</p><p>2.Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Dodajemy budyń, dokładnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową.</p><p>3.Masło ugniatamy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Kruszonkę mieszamy z migdałami i posypujemy nią pianę z białek.</p><p>4.Ciasto pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Studzimy.</p><p></p><p>Ps1. Jeżeli pieczemy na całą blachę z piekarnika, to wszystkie składniki zwiększamy jeszcze o połowę.</p><p>Ps2. Mozna bez problemu dodać mak już zmielony z bakaliami. ( nie zaszkodzi dolać trochę rumu)</p><p>Ps3. Link do przepisu <a href="https://kuchnialidla.pl/product/makowiec-na-spodzie-z-beza-i-maslana-kruszonka" target="_blank">https://kuchnialidla.pl/product/makowiec-na...slana-kruszonka</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1620508, member: 140"] [SIZE=14][B]Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95986[/ATTACH] [U]Ciasto kruche[/U] 300-320 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do posypania formy) 200 g masła, pokrojonego w kostkę (oraz niewielka ilość do posmarowania formy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 żółtka jaj, rozmiar L [U]Masa makowa[/U] 200 g suchego maku mielonego 400 ml wody 400 ml mleka 150 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g migdałów, posiekanych 70 g miodu jajko, rozmiar L 2 żółtka jaj, rozmiar L [U]Piana z białek[/U] 5 białek jaj, rozmiar L 180 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego [U]Maślana kruszonka[/U] 100 g masła 60 g cukru pudru żółtko jaj, rozmiar L 200 g mąki pszennej tortowej 60 g migdałów, posiekanych 1.Wszystkie składniki krótko zagniatamy dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu). Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu).Upieczone ciasto powinno mieć jasny kolor (blady). 2.Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Dodajemy budyń, dokładnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową. 3.Masło ugniatamy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Kruszonkę mieszamy z migdałami i posypujemy nią pianę z białek. 4.Ciasto pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Studzimy. Ps1. Jeżeli pieczemy na całą blachę z piekarnika, to wszystkie składniki zwiększamy jeszcze o połowę. Ps2. Mozna bez problemu dodać mak już zmielony z bakaliami. ( nie zaszkodzi dolać trochę rumu) Ps3. Link do przepisu [URL="https://kuchnialidla.pl/product/makowiec-na-spodzie-z-beza-i-maslana-kruszonka"]https://kuchnialidla.pl/product/makowiec-na...slana-kruszonka[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Top
Bottom