Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec saksoński
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Layla" data-source="post: 480739" data-attributes="member: 483"><p>Ciasto: 37,5 dkg mąki,</p><p>2,5 dkg drożdży, starta skórka z jednej cytryny,</p><p>7,5 dkg cukru, </p><p>125 ml ciepłego mleka,</p><p>10 dkg masła lub margaryny,</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>75 dkg kwasnych jabłek,</p><p>2 łyżki cukru,</p><p>pół łyżeczki cynamonu,</p><p>25 dkg rodzynek, </p><p>37,5 dkg maku,</p><p>2 jaja, 20 dkg roztopionego masła lub margaryny,</p><p>10dkg posiekanych orzechów laskowych lub włoskich</p><p></p><p>Kruszonka:</p><p>20 dkg mąki, </p><p>10 dkg cukru,</p><p>15 dkg zimnego masła pokrojonego na kawałki,</p><p>szczypta cynamonu.</p><p></p><p>Polewa:25 dkg cukru pudru,</p><p>2 zapachy rumowe,</p><p>2-3 łyżki wody</p><p></p><p>Drożdże rozmieszać z mąką, mlekiem i na 15 min. odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Wlać rozczyn do mąki, wsypać sól i cukier i gdy zacznie odstawać od ręki pozostawić do wyrośnięcia. Obrać jabłka, zetrzeć je na tarce, wymieszać z rodzynkami, posypać cukrem i cynamonem.</p><p>Do sparzonego i starannie odsączonego maku wbić jaja, wlać roztopiony tłuszcz, wsypać posiekane orzechy i wszystko starannie połączyć. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyłożyć wyrośnięte ciasto, jabłka a na nie masę makową. Składniki kruszonki wymieszać, a następnie rozkruszyć na ciasto. Całość odstawić jeszcze na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Następnie wsunąć do temperatury 200 stopni i piec ok.35 min. Wymieszać składniki polewy i polać nią gorące ciasto.</p><p></p><p>Ciasto jest naprawde bardzo dobre, robiłam je jakieś 3 lata temu, niestety zdjęcia nie posiadam. Trzeba stosować się do tego czasu wyrastania ciasta a wtedy na pewno się uda i będzie smakować. Polecam!</p><p>Jeśli ktoś zrobi to proszę o zdjęcie!</p><p></p><p>Żródło:<em> Mami </em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Layla, post: 480739, member: 483"] Ciasto: 37,5 dkg mąki, 2,5 dkg drożdży, starta skórka z jednej cytryny, 7,5 dkg cukru, 125 ml ciepłego mleka, 10 dkg masła lub margaryny, szczypta soli Nadzienie: 75 dkg kwasnych jabłek, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, 25 dkg rodzynek, 37,5 dkg maku, 2 jaja, 20 dkg roztopionego masła lub margaryny, 10dkg posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Kruszonka: 20 dkg mąki, 10 dkg cukru, 15 dkg zimnego masła pokrojonego na kawałki, szczypta cynamonu. Polewa:25 dkg cukru pudru, 2 zapachy rumowe, 2-3 łyżki wody Drożdże rozmieszać z mąką, mlekiem i na 15 min. odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Wlać rozczyn do mąki, wsypać sól i cukier i gdy zacznie odstawać od ręki pozostawić do wyrośnięcia. Obrać jabłka, zetrzeć je na tarce, wymieszać z rodzynkami, posypać cukrem i cynamonem. Do sparzonego i starannie odsączonego maku wbić jaja, wlać roztopiony tłuszcz, wsypać posiekane orzechy i wszystko starannie połączyć. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyłożyć wyrośnięte ciasto, jabłka a na nie masę makową. Składniki kruszonki wymieszać, a następnie rozkruszyć na ciasto. Całość odstawić jeszcze na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Następnie wsunąć do temperatury 200 stopni i piec ok.35 min. Wymieszać składniki polewy i polać nią gorące ciasto. Ciasto jest naprawde bardzo dobre, robiłam je jakieś 3 lata temu, niestety zdjęcia nie posiadam. Trzeba stosować się do tego czasu wyrastania ciasta a wtedy na pewno się uda i będzie smakować. Polecam! Jeśli ktoś zrobi to proszę o zdjęcie! Żródło:[I] Mami [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec saksoński
Top
Bottom