Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec świąteczny pyszny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="natalia" data-source="post: 192021" data-attributes="member: 901"><p>To ja zacznę tak nieśmiało już świątecznie: ciasto-25dag mąki,15dag cukru pudru,2 żółtka,12dag masła lub margaryny,łyżeczka proszku do pieczenia.Zagnieść i schłodzić 30 min.Wyłożyć na blachę 25/40cm i upiec uważając by nie przypalić.Będzie twarde jak skała ale to nic.Masa makowa: 40dag maku,10dag miodu,1/2l mleka,1/2 kostki masła,2 białka,2 łyżki cukru,rodzynki,orzechy,smażone wiśnie.Mak sparzyć wrzącym mlekiem(najlepiej zostawić na noc).Osączyć i zemleć 2 razy.W rondlu stopić masło,dodać mak,miód,bakalie i wiśnie.Całość smażyć 15min,cały czas mieszając.Z białek i cukru ubić pianę dodać do maku i lekko wymieszać.Masę makową wyłożyć na upieczony spód.Ja już parę razy zamiast robić własnoręcznie to kupiłam 2 puszki gotowej masy makowej i też był super.Masa orzechowa:15dag zmielonych orzechów włoskich,125ml mleka,20dag cukru,20dag masła.Mleko.orzechy,cukier gotować na małym ogniu aż zgęstnieje.Ostudzić i utrzeć z masłem.Wyłożyć na mak,wierzch polać polewą czekoladową i odstawić na 24h do lodówki.Jest to bardzo ważne ponieważ ciasto musi postać żeby masa makowa nawilżyła twardy spód.Jak postoi to ciacho po prostu rozpływa się w ustach i jest boskie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="natalia, post: 192021, member: 901"] To ja zacznę tak nieśmiało już świątecznie: ciasto-25dag mąki,15dag cukru pudru,2 żółtka,12dag masła lub margaryny,łyżeczka proszku do pieczenia.Zagnieść i schłodzić 30 min.Wyłożyć na blachę 25/40cm i upiec uważając by nie przypalić.Będzie twarde jak skała ale to nic.Masa makowa: 40dag maku,10dag miodu,1/2l mleka,1/2 kostki masła,2 białka,2 łyżki cukru,rodzynki,orzechy,smażone wiśnie.Mak sparzyć wrzącym mlekiem(najlepiej zostawić na noc).Osączyć i zemleć 2 razy.W rondlu stopić masło,dodać mak,miód,bakalie i wiśnie.Całość smażyć 15min,cały czas mieszając.Z białek i cukru ubić pianę dodać do maku i lekko wymieszać.Masę makową wyłożyć na upieczony spód.Ja już parę razy zamiast robić własnoręcznie to kupiłam 2 puszki gotowej masy makowej i też był super.Masa orzechowa:15dag zmielonych orzechów włoskich,125ml mleka,20dag cukru,20dag masła.Mleko.orzechy,cukier gotować na małym ogniu aż zgęstnieje.Ostudzić i utrzeć z masłem.Wyłożyć na mak,wierzch polać polewą czekoladową i odstawić na 24h do lodówki.Jest to bardzo ważne ponieważ ciasto musi postać żeby masa makowa nawilżyła twardy spód.Jak postoi to ciacho po prostu rozpływa się w ustach i jest boskie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec świąteczny pyszny
Bottom