Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec warstwowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 770662" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]34599[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>&#8226; 250 g margaryny</p><p>&#8226; 500 g mąki</p><p>&#8226; 40 g drożdży</p><p>&#8226; 3-4 łyżki cukru</p><p>&#8226; 3 łyżki śmietany</p><p>&#8226; Szczypta soli</p><p> 2 jajka</p><p></p><p></p><p>Nadzienie makowe</p><p></p><p>&#8226; 1 puszka gotowego maku (waga 850 g)</p><p>&#8226; 2 słoiczki konfitur wiśniowych ( po 240 g każdy)</p><p>&#8226; 3 jajka</p><p></p><p>Polewa czekoladowa:</p><p></p><p>100 g czekolady gorzkiej</p><p>4 łyżki mleka</p><p>2 łyżeczki masła</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Wszystkie składniki na ciasto siekamy. Ja robię to w malakserze. Podzielić na trzy równe części. Przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. </p><p>W tym czasie : masę makową przełożyć do miski. Dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć delikatnie z masą makową. </p><p>Formę do pieczenia (24 x 36) wyłożyć papierem. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z jednego słoiczka, a na nie połowę masy makowej. Przykryć rozwałkowana drugą częścią ciasta. Wyłożyć kolejny słoiczek konfitury i pozostałą część masy makowej. Całość przykryć trzecią, rozwałkowaną częścią ciasta. Z wierzchu delikatnie ponakłuwać widelcem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę. Piec w temp. Ok. 180 stopni przez 1 godzinę czasu. Po wystygnięciu, wierzch posmarować polewą czekoladową, zrobioną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z dodatkami</p><p></p><p>[ATTACH=full]34600[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto to, jest moją wersją przepisu <strong>Alidab</strong> z Wielkiego Żarcia. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego makowca. Połączenie maku z wiśniami i czekoladą jest po prostu genialne</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 770662, member: 4258"] [ATTACH=full]34599[/ATTACH] Ciasto: • 250 g margaryny • 500 g mąki • 40 g drożdży • 3-4 łyżki cukru • 3 łyżki śmietany • Szczypta soli 2 jajka Nadzienie makowe • 1 puszka gotowego maku (waga 850 g) • 2 słoiczki konfitur wiśniowych ( po 240 g każdy) • 3 jajka Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka 2 łyżeczki masła Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto siekamy. Ja robię to w malakserze. Podzielić na trzy równe części. Przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie : masę makową przełożyć do miski. Dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć delikatnie z masą makową. Formę do pieczenia (24 x 36) wyłożyć papierem. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z jednego słoiczka, a na nie połowę masy makowej. Przykryć rozwałkowana drugą częścią ciasta. Wyłożyć kolejny słoiczek konfitury i pozostałą część masy makowej. Całość przykryć trzecią, rozwałkowaną częścią ciasta. Z wierzchu delikatnie ponakłuwać widelcem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę. Piec w temp. Ok. 180 stopni przez 1 godzinę czasu. Po wystygnięciu, wierzch posmarować polewą czekoladową, zrobioną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z dodatkami [ATTACH=full]34600[/ATTACH] Ciasto to, jest moją wersją przepisu [B]Alidab[/B] z Wielkiego Żarcia. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego makowca. Połączenie maku z wiśniami i czekoladą jest po prostu genialne [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec warstwowy
Top
Bottom