Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec zawijany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="frigg" data-source="post: 452993" data-attributes="member: 1559"><p>Masa makowa (cytuję za książką, ktorą uwielbiam- &quot;W staropolskiej kuchni i przy polskim stole&quot; Maria Lemnis, Henryk Vitry)</p><p>40 dag uprzednio umytego maku zalewamy wrzącym mlekiem 1 l. i gotujemy (mleko powinno zaledwie mrugać) na małym ogniu przez 30 minut. </p><p>Osączamy na sitku mak i mielimy go w maszynce 3-4 razy (sitko o najmniejszych oczkach). W rondlu żeliwnym (ja robię to w mojej patelni Berghoff) rozpuszczamy 15 dag masła , 3/4 szklanki pszczelego miodu, drobniutko utłuczoną laskę wanilii, orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, migdały i dodajemy przemielony mak. Smażymy to 15 minut mieszając. Gdy masa nieco ostygnie dodajemy kogel - mogel z 3-4 żółek i dobrze ubite białka. Tę masę układamy na rozwałkowanym cieście drożdżowym i smarujemy białkiem zwijając dość ciasno 3 rolady - jak na moim zdjęciu. Nakłuwam je drucikiem i jeszcze daję podrosnąć 20 minut. Piekę w 170 st. około 45 - 50 minut no tak na oko.</p><p></p><p>Ciasto drożdżowe</p><p>50 dag mąki przesianej pszennej do miski </p><p>zrobić dołek i do niego wlać zaczyn drożdżowy (5 dag drożdży rozmieszać z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka)</p><p>Niech sobie rośnie </p><p>W tym czasie zrobić kogel mogel z 5 żłtek i 1 szkl. cukru niech się kręci w malakserze.</p><p>Białka odłożyć.</p><p>Gdy zaczyn urośnie dodać kogel - mogel, szklankę ciepłego mleka usiąść przed telewizorem i wyrabiać rączką do bólu. Gdy ciasto się ładnie złączy w lśniąca kulę dodać 10 dag masła stopionego i wystudzonego - tu ważna organizacja pracy. Wyrobić piękne gładkie ciasto - lekko przyprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu pod ściereczką. Rośnie.Załączona/e miniatura/y</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="frigg, post: 452993, member: 1559"] Masa makowa (cytuję za książką, ktorą uwielbiam- "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis, Henryk Vitry) 40 dag uprzednio umytego maku zalewamy wrzącym mlekiem 1 l. i gotujemy (mleko powinno zaledwie mrugać) na małym ogniu przez 30 minut. Osączamy na sitku mak i mielimy go w maszynce 3-4 razy (sitko o najmniejszych oczkach). W rondlu żeliwnym (ja robię to w mojej patelni Berghoff) rozpuszczamy 15 dag masła , 3/4 szklanki pszczelego miodu, drobniutko utłuczoną laskę wanilii, orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, migdały i dodajemy przemielony mak. Smażymy to 15 minut mieszając. Gdy masa nieco ostygnie dodajemy kogel - mogel z 3-4 żółek i dobrze ubite białka. Tę masę układamy na rozwałkowanym cieście drożdżowym i smarujemy białkiem zwijając dość ciasno 3 rolady - jak na moim zdjęciu. Nakłuwam je drucikiem i jeszcze daję podrosnąć 20 minut. Piekę w 170 st. około 45 - 50 minut no tak na oko. Ciasto drożdżowe 50 dag mąki przesianej pszennej do miski zrobić dołek i do niego wlać zaczyn drożdżowy (5 dag drożdży rozmieszać z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka) Niech sobie rośnie W tym czasie zrobić kogel mogel z 5 żłtek i 1 szkl. cukru niech się kręci w malakserze. Białka odłożyć. Gdy zaczyn urośnie dodać kogel - mogel, szklankę ciepłego mleka usiąść przed telewizorem i wyrabiać rączką do bólu. Gdy ciasto się ładnie złączy w lśniąca kulę dodać 10 dag masła stopionego i wystudzonego - tu ważna organizacja pracy. Wyrobić piękne gładkie ciasto - lekko przyprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu pod ściereczką. Rośnie.Załączona/e miniatura/y [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec zawijany
Top
Bottom