- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0

Ciasto kruche
1 szkl mąki pszennej
100 g margaryny
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do piecz.
Wszystkie składniki zagnieść, odłożyć do lodówki na 20 min.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki o wymiarach 26 x 24 cm.
Masa makowa
1 1/2 szkl maku
100 g mieszanki skórek kandyzowanych
50 g rodzynek
50 g oleju
8 jajek
6 łyżek cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki kaszy manny
Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie.
Białka ubić na sztywno.
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki (białka na końcu), wymieszać.
Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec ok 60 min w 180 st.
Udekorować polewą.