Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ewalukas" data-source="post: 641080" data-attributes="member: 2190"><p>[ATTACH=full]21086[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Ciasto kruche</strong></p><p></p><p>1 szkl mąki pszennej</p><p>100 g margaryny</p><p>2 żółtka</p><p>1/2 łyżeczki proszku do piecz.</p><p></p><p>Wszystkie składniki zagnieść, odłożyć do lodówki na 20 min.</p><p>Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki o wymiarach 26 x 24 cm. </p><p></p><p><strong>Masa makowa</strong></p><p></p><p>1 1/2 szkl maku</p><p>100 g mieszanki skórek kandyzowanych</p><p>50 g rodzynek</p><p>50 g oleju</p><p>8 jajek</p><p>6 łyżek cukru</p><p>2 łyżki miodu</p><p>2 łyżki kaszy manny</p><p></p><p>Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie. </p><p>Białka ubić na sztywno.</p><p>Rodzynki sparzyć i osączyć.</p><p>Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki (białka na końcu), wymieszać.</p><p></p><p>Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec ok 60 min w 180 st.</p><p></p><p>Udekorować polewą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ewalukas, post: 641080, member: 2190"] [ATTACH=full]21086[/ATTACH] [B]Ciasto kruche[/B] 1 szkl mąki pszennej 100 g margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do piecz. Wszystkie składniki zagnieść, odłożyć do lodówki na 20 min. Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki o wymiarach 26 x 24 cm. [B]Masa makowa[/B] 1 1/2 szkl maku 100 g mieszanki skórek kandyzowanych 50 g rodzynek 50 g oleju 8 jajek 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki kaszy manny Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie. Białka ubić na sztywno. Rodzynki sparzyć i osączyć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki (białka na końcu), wymieszać. Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec ok 60 min w 180 st. Udekorować polewą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec
Top
Bottom