Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="moni77" data-source="post: 89598" data-attributes="member: 73"><p>mam ten przepis z jakiejs gazety, nie wiem z jakiej bo wyrwana karka mi ino została , po lekkiejale jest bardzo dobre</p><p></p><p>paczuszka drożdzy instant,</p><p>60g kasi</p><p>2,5 szkl maki (ile zabierze ciasto)</p><p>1/2szkl cukru</p><p>jedno żółtko, jedno jajko</p><p>3/4 szkl mleka </p><p></p><p>nadzienie</p><p>300g (ja dałam 250 bo takie miałam opakowanie) maku </p><p>30g kasi</p><p>2 białka</p><p>2 łyżki miodu</p><p>bakalie</p><p>2 łyżki cukru</p><p></p><p>z mąki, drożdzy , ciepłego mleka z rozpuszczoną w nim margaryną i utartych jaj z cukrem (na kogel mogel) zagnieść ciasto. Ciasto ma byc miękkie, elastyczne. odstawiamy do rośnięcia, akurat w tym czasie zrobimy nadzienie.Mak zalac wrzątkiem i gotować 10 minut, zmielic z bakaliami-ja to robie końcówką robota z ostrzem, dodać roztopioną kasie, miód, cukier, i podsmażyć jeszcze z 10min.wystudzic( ja studziłam expresowo za oknem, w lecie raczej trzeba zacząć od nadzienia) dodac piane z białek.</p><p>pozostałym zółtkiem posmarowac po wierzchu.</p><p>piec w ok 200 stopniach ok 30min</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="moni77, post: 89598, member: 73"] mam ten przepis z jakiejs gazety, nie wiem z jakiej bo wyrwana karka mi ino została , po lekkiejale jest bardzo dobre paczuszka drożdzy instant, 60g kasi 2,5 szkl maki (ile zabierze ciasto) 1/2szkl cukru jedno żółtko, jedno jajko 3/4 szkl mleka nadzienie 300g (ja dałam 250 bo takie miałam opakowanie) maku 30g kasi 2 białka 2 łyżki miodu bakalie 2 łyżki cukru z mąki, drożdzy , ciepłego mleka z rozpuszczoną w nim margaryną i utartych jaj z cukrem (na kogel mogel) zagnieść ciasto. Ciasto ma byc miękkie, elastyczne. odstawiamy do rośnięcia, akurat w tym czasie zrobimy nadzienie.Mak zalac wrzątkiem i gotować 10 minut, zmielic z bakaliami-ja to robie końcówką robota z ostrzem, dodać roztopioną kasie, miód, cukier, i podsmażyć jeszcze z 10min.wystudzic( ja studziłam expresowo za oknem, w lecie raczej trzeba zacząć od nadzienia) dodac piane z białek. pozostałym zółtkiem posmarowac po wierzchu. piec w ok 200 stopniach ok 30min [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec
Top
Bottom