Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Makownik świąteczny krucho-drożdżowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Limonka" data-source="post: 411210" data-attributes="member: 78"><p><strong>Makownik świąteczny krucho-drożdżowy</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>50 dag drożdży</p><p>3 łyżki śmietany</p><p>2 jaja</p><p>2 żółtka</p><p>150 g masła</p><p>1/2 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy</p><p>50 g cukru pudru</p><p>400 g maki pszennej</p><p>1/3 łyżeczki soli</p><p></p><p>Masa: </p><p>400 g maku</p><p>150g masła</p><p>1l mleka</p><p>150 g miodu</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>100 g posiekanych migdałów</p><p>150 g rodzynek</p><p>100 g skórki pomarańczowej</p><p>50 g cukru pudru</p><p>3 jajka</p><p>kieliszek rumu lub koniaku</p><p></p><p>Zemleć wanilię - czas 20 s obr. poz.9</p><p>dodać mąkę, masło, wyrabiać - czas 10s obr.4</p><p>dodać drożdże, smietanę, jajka, 2 żółtka, cukier, sól, wyrabiać 1 min obr.5</p><p>Włożyć do lodówki na 30 min</p><p></p><p>Masa</p><p></p><p>Do naczynia wsypać mak, zalać mlekiem, gotowac 25 min temp. 100st, obr.2</p><p>odcedzić mak, ucierać -czas 1 min obr.9</p><p>dodać miód, masło, cukier waniliowy, gotować , czas -3 min,temp.90st, obr. 4</p><p>przełożyć doinego naczynia, dodać bakalie, ostudzić</p><p>utrzeć żółtka z cukrem - 1 min obr 6, wyjąć z miski</p><p>nałożyć motylek</p><p>ubić białka - czas 3-4 min, obr 4</p><p>Do wystudzonej masy dodać utarte żółtka, piane z białek i kieliszek rumu lub koniaku delikatnie wymieszac</p><p>Ciasto rozwałkować na prostokaty, posmarować białkiem, nałożyć masę, ciasno zwinąć, końce zlepić i podłożyć pod spód</p><p>wstawić do ciepłego piekarnka (ok.50st) pozostawić do wrośnięcia 15-20 min, po czym zwiekszyć temp. do 180st. i piec 45-50 min</p><p></p><p>źródło: Boże Narodzenie z temomixem </p><p></p><p>Polecam</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Limonka, post: 411210, member: 78"] [B]Makownik świąteczny krucho-drożdżowy[/B] Składniki: Ciasto: 50 dag drożdży 3 łyżki śmietany 2 jaja 2 żółtka 150 g masła 1/2 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy 50 g cukru pudru 400 g maki pszennej 1/3 łyżeczki soli Masa: 400 g maku 150g masła 1l mleka 150 g miodu 1 cukier waniliowy 100 g posiekanych migdałów 150 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej 50 g cukru pudru 3 jajka kieliszek rumu lub koniaku Zemleć wanilię - czas 20 s obr. poz.9 dodać mąkę, masło, wyrabiać - czas 10s obr.4 dodać drożdże, smietanę, jajka, 2 żółtka, cukier, sól, wyrabiać 1 min obr.5 Włożyć do lodówki na 30 min Masa Do naczynia wsypać mak, zalać mlekiem, gotowac 25 min temp. 100st, obr.2 odcedzić mak, ucierać -czas 1 min obr.9 dodać miód, masło, cukier waniliowy, gotować , czas -3 min,temp.90st, obr. 4 przełożyć doinego naczynia, dodać bakalie, ostudzić utrzeć żółtka z cukrem - 1 min obr 6, wyjąć z miski nałożyć motylek ubić białka - czas 3-4 min, obr 4 Do wystudzonej masy dodać utarte żółtka, piane z białek i kieliszek rumu lub koniaku delikatnie wymieszac Ciasto rozwałkować na prostokaty, posmarować białkiem, nałożyć masę, ciasno zwinąć, końce zlepić i podłożyć pod spód wstawić do ciepłego piekarnka (ok.50st) pozostawić do wrośnięcia 15-20 min, po czym zwiekszyć temp. do 180st. i piec 45-50 min źródło: Boże Narodzenie z temomixem Polecam [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Makownik świąteczny krucho-drożdżowy
Top
Bottom