Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowy tort niemiecki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 936283" data-attributes="member: 4258"><p>Wpisuję pod taką nazwą, jak widnieje ten przepis na <a href="http://kuking.net/my/viewtopic.php?t=7532&postdays=0&postorder=asc&start=210" target="_blank"><strong>kukingu</strong></a></p><p>Ja go zrobiłam w innych proporcjach i dodałam jeszcze inne składniki. Wyszedł bardzo pyszny. Chyba często będzie się pojawiał u mnie </p><p></p><p>[ATTACH=full]48766[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p>* 120 g masła/margaryny</p><p>* 60-80 g cukru pudru</p><p>* 1 całe jajko</p><p>* 250 g mąki tortowej</p><p>* 1 łyżeczka proszku do wypieków</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p><em><strong>Masa makowa:</strong></em></p><p>* 750 - 800 ml mleka (dałam 800 ml)</p><p>* 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40g każdy)</p><p>* 80 - 100 g cukru</p><p>* 200 mielonego maku (suchego)</p><p>* 180 g masła/margaryny</p><p>* 200 - 220 g śmietany gęstej o zawartości tłuszczu, nie mniejszej jak 22% (miałam 22%)</p><p>* 2 łyżki (z górką małą) kakao gorzkiego</p><p></p><p><em><strong>Masa śmietanowa:</strong></em></p><p>* 250 g śmietany gęstej (18% i więcej tłuszczu)</p><p>* 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)</p><p>* 60 g cukru</p><p>* cukier waniliowy</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p><strong>ciasto</strong> -mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło/margarynę i posiekać na kaszkę. Dodać jajko i szybko połączyć ciasto razem.</p><p>Ciastem wylepić dno, okrągłej formy/tortownicy o średnicy <strong>26 - 28 cm</strong> (ja użyłam 26cm i ciasto było równe z górnym brzegiem. W trakcie pieczenia, nawet ponad formę). </p><p><strong>Masa makowa</strong>: w 1 szklance mleka wymieszać proszek budyniowy i cukier. Resztę mleka wstawić do gotowania. Ugotować budyń. Gęsty budyń zdjąć z ognia i troszeczkę przestudzić (ale tylko troszeczkę). Masło/margarynę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciągle gorącego budyniu. Wymieszać aż do dokładnego połączenia się budyniu i tłuszczu. Dodać śmietanę - wymieszać. Teraz wsypać mielony mak i przesiane kakao, dokładnie wymieszać razem.</p><p>Masę makowo-budyniową wylać na ciasto w tortownicy.</p><p>Wstawić do piekarnika nagrzanego do <strong>175 stopni (ja miałam 150-155 termoobieg) i piec ok. 45 minut.</strong></p><p>Na 5 minut przed końcem pieczenia, przygotowujemy <strong>masę śmietanową</strong>: śmietanę, cukier, cukier waniliowy i żółtka - dobrze wymieszać razem. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą śmietanową</p><p>Ciasto wyjąć z piekarnika (piekarnik ustawić <strong>teraz na 160 stopni</strong>) i bardzo delikatnie (masa makowa jest rzadka) położyć na wierzchu masę śmietanową. Zaczynać układać od brzegów tortownicy idąc do jej środka. </p><p>Wstawić ponownie do piekarnika (160 stopni) i piec jeszcze ok. 20-25 minut.</p><p>Ciasto wystudzić i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. </p><p></p><p>[ATTACH=full]48768[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]48767[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>(*)</strong> - używałam maku suchego, zmielonego w młynku do kawy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 936283, member: 4258"] Wpisuję pod taką nazwą, jak widnieje ten przepis na [URL="http://kuking.net/my/viewtopic.php?t=7532&postdays=0&postorder=asc&start=210"][B]kukingu[/B][/URL] Ja go zrobiłam w innych proporcjach i dodałam jeszcze inne składniki. Wyszedł bardzo pyszny. Chyba często będzie się pojawiał u mnie [ATTACH=full]48766[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] * 120 g masła/margaryny * 60-80 g cukru pudru * 1 całe jajko * 250 g mąki tortowej * 1 łyżeczka proszku do wypieków * szczypta soli [I][B]Masa makowa:[/B][/I] * 750 - 800 ml mleka (dałam 800 ml) * 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40g każdy) * 80 - 100 g cukru * 200 mielonego maku (suchego) * 180 g masła/margaryny * 200 - 220 g śmietany gęstej o zawartości tłuszczu, nie mniejszej jak 22% (miałam 22%) * 2 łyżki (z górką małą) kakao gorzkiego [I][B]Masa śmietanowa:[/B][/I] * 250 g śmietany gęstej (18% i więcej tłuszczu) * 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) * 60 g cukru * cukier waniliowy [B]Wykonanie:[/B] [B]ciasto[/B] -mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło/margarynę i posiekać na kaszkę. Dodać jajko i szybko połączyć ciasto razem. Ciastem wylepić dno, okrągłej formy/tortownicy o średnicy [B]26 - 28 cm[/B] (ja użyłam 26cm i ciasto było równe z górnym brzegiem. W trakcie pieczenia, nawet ponad formę). [B]Masa makowa[/B]: w 1 szklance mleka wymieszać proszek budyniowy i cukier. Resztę mleka wstawić do gotowania. Ugotować budyń. Gęsty budyń zdjąć z ognia i troszeczkę przestudzić (ale tylko troszeczkę). Masło/margarynę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciągle gorącego budyniu. Wymieszać aż do dokładnego połączenia się budyniu i tłuszczu. Dodać śmietanę - wymieszać. Teraz wsypać mielony mak i przesiane kakao, dokładnie wymieszać razem. Masę makowo-budyniową wylać na ciasto w tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do [B]175 stopni (ja miałam 150-155 termoobieg) i piec ok. 45 minut.[/B] Na 5 minut przed końcem pieczenia, przygotowujemy [B]masę śmietanową[/B]: śmietanę, cukier, cukier waniliowy i żółtka - dobrze wymieszać razem. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą śmietanową Ciasto wyjąć z piekarnika (piekarnik ustawić [B]teraz na 160 stopni[/B]) i bardzo delikatnie (masa makowa jest rzadka) położyć na wierzchu masę śmietanową. Zaczynać układać od brzegów tortownicy idąc do jej środka. Wstawić ponownie do piekarnika (160 stopni) i piec jeszcze ok. 20-25 minut. Ciasto wystudzić i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. [ATTACH=full]48768[/ATTACH] [ATTACH=full]48767[/ATTACH] [B](*)[/B] - używałam maku suchego, zmielonego w młynku do kawy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowy tort niemiecki
Bottom