- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
Przepis pochodzi ze strony Petry Holzapfel
Malfatti
1kg swiezego szpinaku(duze liscie i grube lodygi)
lub
500g swiezego szpinaku delikatnego(male listki, male lodyzki)-ja taki mialam
lub
400g szpinaku mrozonego, lisciowego
250g ricotta
2 jajka
100g bulki tartej
sol, pieprz, galka muszkaltowa
ser parmezan do posypania i maslo do polania
swiezy szpinak wyplukac, wrzucic do gara i podgotowac az sie zapadnie
wystudzic i dobrze odcisnac i poszatkowac
w misce rozrobic ricotte z jajkami, sola, pieprzem i galka(nieduzo)
dodac szpinak i bulke tarta dobrze wymieszac najlepiej rekami, doprawic
formowac kuleczki, wrzucic na gotujaca sie wode i 10 minut potrzymac w wodzie, ale juz nie gotowac!!!
maslo roztopic, wyjac kulki podac z maslem i startym parmezanem
jest to w sumie danie przystawka, ja zrobilam z tego danie glowne podajac malfatti z kus-kusem, i sosem ze swiezych pomidorow i cukini
to jest naprawde pyszne!!!!
a oto zdjecie
Malfatti
1kg swiezego szpinaku(duze liscie i grube lodygi)
lub
500g swiezego szpinaku delikatnego(male listki, male lodyzki)-ja taki mialam
lub
400g szpinaku mrozonego, lisciowego
250g ricotta
2 jajka
100g bulki tartej
sol, pieprz, galka muszkaltowa
ser parmezan do posypania i maslo do polania
swiezy szpinak wyplukac, wrzucic do gara i podgotowac az sie zapadnie
wystudzic i dobrze odcisnac i poszatkowac
w misce rozrobic ricotte z jajkami, sola, pieprzem i galka(nieduzo)
dodac szpinak i bulke tarta dobrze wymieszac najlepiej rekami, doprawic
formowac kuleczki, wrzucic na gotujaca sie wode i 10 minut potrzymac w wodzie, ale juz nie gotowac!!!
maslo roztopic, wyjac kulki podac z maslem i startym parmezanem
jest to w sumie danie przystawka, ja zrobilam z tego danie glowne podajac malfatti z kus-kusem, i sosem ze swiezych pomidorow i cukini
to jest naprawde pyszne!!!!
a oto zdjecie
