Malfatti

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
Przepis pochodzi ze strony Petry Holzapfel

Malfatti

1kg swiezego szpinaku(duze liscie i grube lodygi)
lub
500g swiezego szpinaku delikatnego(male listki, male lodyzki)-ja taki mialam
lub
400g szpinaku mrozonego, lisciowego
250g ricotta
2 jajka
100g bulki tartej
sol, pieprz, galka muszkaltowa
ser parmezan do posypania i maslo do polania

swiezy szpinak wyplukac, wrzucic do gara i podgotowac az sie zapadnie
wystudzic i dobrze odcisnac i poszatkowac
w misce rozrobic ricotte z jajkami, sola, pieprzem i galka(nieduzo)
dodac szpinak i bulke tarta dobrze wymieszac najlepiej rekami, doprawic

formowac kuleczki, wrzucic na gotujaca sie wode i 10 minut potrzymac w wodzie, ale juz nie gotowac!!!

maslo roztopic, wyjac kulki podac z maslem i startym parmezanem


jest to w sumie danie przystawka, ja zrobilam z tego danie glowne podajac malfatti z kus-kusem, i sosem ze swiezych pomidorow i cukini

to jest naprawde pyszne!!!!

a oto zdjecie

2088.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy