Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Malinowe "cudo", czyli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1029604" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]56963[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Biszkopt:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; 4 jajka (raczej duże)</p><p>&#8226; 1/3 szklanki mąki tortowej</p><p>&#8226; &#188; szklanki mąki ziemniaczanej</p><p>&#8226; 3 łyżki kako</p><p>&#8226; &#190; - 1 szklanki cukru</p><p>&#8226; 2 łyżki oleju</p><p>&#8226; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p><em><strong>Mus malinowy:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; 2 opakowania malin (tam jest chyba po 300g)</p><p>&#8226; &#190; - 1 szklanki cukru</p><p>&#8226; 500 ml śmietanki kremówki 30 – 36%</p><p>&#8226; 1,5 – 2 łyżek żelatyny (przy 1,5 łyżce mus jest bardzo delikatny i dłużej masa się ścina)</p><p></p><p><em><strong>Ganach czekoladowy</strong></em></p><p></p><p>&#8226; 200 g czekolady o 70% zawartości kakao</p><p>&#8226; 200 ml śmietany kremówki</p><p>&#8226; 2 łyżki masła</p><p></p><p><em><strong>Do nasączenia:</strong></em></p><p></p><p>&#8226; &#190; szklanki ciepłej wody</p><p>&#8226; 2 łyżki cukru</p><p>&#8226; Sok z &#189; cytryny</p><p>&#8226; 30 – 50 ml spirytusu</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Biszkopt i maliny najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.</p><p><strong><em>Pierwszego dnia:</em></strong></p><p></p><p><strong>Biszkopt:</strong> jajka z cukrem ubić na puszystą i gęstą masę, dodając po koniec ubijania 2 łyżki oleju. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie mieszamy razem. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.</p><p></p><p><strong>Mus malinowy:</strong> Maliny zasypać cukrem w rondlu i ustawić na małym ogniu. Od momentu zagotowania, gotować ok. 5 minut a następnie przetrzeć przez gęste sito. Wystudzić i schłodzić w lodówce. </p><p></p><p><em><strong>Drugiego dnia:</strong></em></p><p>Biszkopt przeciąć na dwa baty. Przygotować poncz, mieszając wszystkie jego składniki. Blat spodni nasączyć połową płynu i ułożyć w tortownicy o średnicy 28cm. .</p><p><strong>Ganache: </strong>Czekoladę połamać na małe kawałki i wrzucić do miseczki. Dodać masło i kremówkę a następnie rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Połową posmarować nasączony blat biszkoptu.</p><p>Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Do ubitej dodać przetarte maliny (zostawić trochę aby połączyć z żelatyną) i wymieszać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać i całkowicie rozpuścić. Dodać kilka łyżek przetartych malin i energicznie wymieszać a następnie połączyć z musem śmietanowo-malinowym. </p><p>Ok. 1/3 musu wyłożyć na ganache a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Powtarzamy czynności: nasączyć, posmarować resztą ganche i wyłożyć resztą musu, zapełniając od razu przestrzeń pomiędzy tortem a bokami tortownicy. </p><p>Wstawić do lodówki , do schłodzenia na kilka godzin.</p><p></p><p>[ATTACH=full]56964[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1029604, member: 4258"] [ATTACH=full]56963[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Biszkopt:[/B][/I] • 4 jajka (raczej duże) • 1/3 szklanki mąki tortowej • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki kako • ¾ - 1 szklanki cukru • 2 łyżki oleju • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia [I][B]Mus malinowy:[/B][/I] • 2 opakowania malin (tam jest chyba po 300g) • ¾ - 1 szklanki cukru • 500 ml śmietanki kremówki 30 – 36% • 1,5 – 2 łyżek żelatyny (przy 1,5 łyżce mus jest bardzo delikatny i dłużej masa się ścina) [I][B]Ganach czekoladowy[/B][/I] • 200 g czekolady o 70% zawartości kakao • 200 ml śmietany kremówki • 2 łyżki masła [I][B]Do nasączenia:[/B][/I] • ¾ szklanki ciepłej wody • 2 łyżki cukru • Sok z ½ cytryny • 30 – 50 ml spirytusu [B] Wykonanie:[/B] Biszkopt i maliny najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. [B][I]Pierwszego dnia:[/I][/B] [B]Biszkopt:[/B] jajka z cukrem ubić na puszystą i gęstą masę, dodając po koniec ubijania 2 łyżki oleju. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie mieszamy razem. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. [B]Mus malinowy:[/B] Maliny zasypać cukrem w rondlu i ustawić na małym ogniu. Od momentu zagotowania, gotować ok. 5 minut a następnie przetrzeć przez gęste sito. Wystudzić i schłodzić w lodówce. [I][B]Drugiego dnia:[/B][/I] Biszkopt przeciąć na dwa baty. Przygotować poncz, mieszając wszystkie jego składniki. Blat spodni nasączyć połową płynu i ułożyć w tortownicy o średnicy 28cm. . [B]Ganache: [/B]Czekoladę połamać na małe kawałki i wrzucić do miseczki. Dodać masło i kremówkę a następnie rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Połową posmarować nasączony blat biszkoptu. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Do ubitej dodać przetarte maliny (zostawić trochę aby połączyć z żelatyną) i wymieszać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać i całkowicie rozpuścić. Dodać kilka łyżek przetartych malin i energicznie wymieszać a następnie połączyć z musem śmietanowo-malinowym. Ok. 1/3 musu wyłożyć na ganache a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Powtarzamy czynności: nasączyć, posmarować resztą ganche i wyłożyć resztą musu, zapełniając od razu przestrzeń pomiędzy tortem a bokami tortownicy. Wstawić do lodówki , do schłodzenia na kilka godzin. [ATTACH=full]56964[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Malinowe "cudo", czyli
Top
Bottom