- Lis 9, 2008
- 9,365
- 0
- 0
Składniki:
2,5 szklanki mąki (krupczatka) ja daję zwykłą pszenną 550
5 żółtek
200g masła zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
Zagniatamy dzielimy na 40% i 60% wkładamy w woreczkach foliowych do zamarażlnika.
Ja wrzucam składniki do malaksera chwilę siekam, nie za długo żeby było sypkie i tak wysypuję jak kruszonkę, też oczywiscie dzieląc nierówno, do foremki szarlotkowej. Kawałek 60% ścieramy na tarce grubej na blaszkę, podpiekamy 20 minut w temperaturze 190*C.
Masa z białek:
5 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru drobnego, 2 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe po 40g każdy plus cukier Waniliowy 16g, następnie powoli 1/2 szklanki oleju.
Wykładamy na podpieczone i ostudzone ciasto (nigdy nie czekam na ostudzenie, nawet nie zauważyłam tego dopisku
) układamy maliny lub inne owoce. Na wierzch ścieramy 40% ciasta i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190*C 30-40 minut.
Przepis podała mi koleżanka z pracy, po zachwytach nad jej wypiekiem.
2,5 szklanki mąki (krupczatka) ja daję zwykłą pszenną 550
5 żółtek
200g masła zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
Zagniatamy dzielimy na 40% i 60% wkładamy w woreczkach foliowych do zamarażlnika.
Ja wrzucam składniki do malaksera chwilę siekam, nie za długo żeby było sypkie i tak wysypuję jak kruszonkę, też oczywiscie dzieląc nierówno, do foremki szarlotkowej. Kawałek 60% ścieramy na tarce grubej na blaszkę, podpiekamy 20 minut w temperaturze 190*C.
Masa z białek:
5 białek ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru drobnego, 2 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe po 40g każdy plus cukier Waniliowy 16g, następnie powoli 1/2 szklanki oleju.
Wykładamy na podpieczone i ostudzone ciasto (nigdy nie czekam na ostudzenie, nawet nie zauważyłam tego dopisku

Przepis podała mi koleżanka z pracy, po zachwytach nad jej wypiekiem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: