Małpie ciasto

mirynka

Member
Paź 5, 2006
52
0
0
przepis zaczerpniety z wielkiego żarcia http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis17553.html
polecam bo jest naprawde pyszne
ja przepis ten nieco zmienilam: jako ze nie wszyscy u mnie lubia banany czesc ciasta zrobilam z brzoskwniniami z puszki, masy wyszlo mi bardzo duzo wiec na ciasto nalozyalm owoce, potem polowe masy na to ciemne okragle biszkopty i znowu pozostyala czaes masy, wierzch posypalam pokruszonym ciemnym ciastem, polecam to ciasto bo masa jest naprawde pyszna IM000856.JPG

Załączniki

• IM000856.JPG
    IM000856.JPG
    692.1 KB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,955
6,373
113
Ciasto wygląda ładnie i smakowicie, ale dobrze byłoby, gdybyś oprócz podania linku, skopiowała przepis i wkleiła go w pełnym brzmieniu z podaniem źródła i autora. Linki z innych stron stają się czasem nieaktywne i zostaje "przepis bez przepisu".
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirynka

Member
Paź 5, 2006
52
0
0
oto oryginalny przepis
zródło http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis17553.html
autor MALENA

20 porcji:

Ciasto:
5 jajek
200 g cukru
125 ml oleju
125 ml wody
3 lyzki kakao
200 g maki
1/2 op. proszku do pieczenia

Masa:
5 bananow
500 g twarozku waniliowego
100 g cukru
1 op zelatyny ( na 0,5 l)
500 ml smietany kremowki
sok z cytryny do polania bananow, zeby nie czernialy

Polewa czekoladowa

1. CIASTO:Jajka wymieszyc z cukrem na piane, dodawac powoli olej i wode. Kakao wymieszyc z maka i proszkiem do pieczenia i dodawac powoli do masy. Wylac ciasto na blache i piec 10-15 minut w temp. 220° C

2. Banany przekroic w pol i ukladac na wystudzone ciasto, skropic sokiem z cytryny.

3.MASA: Zelatyne rozmoczyc i rozpuscic. Twarozek, cukier wymieszac. Dodac do zelatyny troche masy twarogowej i dobrze wymieszyc i calosc dodac do reszty masy twarogowej. Ubic kremowke na sztywno i dodac do masy. Calosc nalozyc na banany i schlodzic w lodowce.

4. Po ok. 15 minutach mozna juz polac polewa czekoladowa.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,955
6,373
113
O, super!
icon_smile.gif
daumen.gif
Dzięki!
cvety.gif

Teraz już przepis nie zniknie.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Za bananami nie przepadam, ale zrobiłam jak przepis nakazuje. Ciasto wyszło przepyszne. Dałam tylko troszkę mniej żelatyny, więc dłużej ścinała się masa. Ale za to nie była bardzo "tępa". Do skropienia bananów użyłam soku z całej, dużej cytryny. Na wierzch zamiast polewy, moje tradycyjne wykończenie - gorzka czekolada rozpuszczona.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy