Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Małże z zielonym groszkiem au gratin
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Arabeska" data-source="post: 341498" data-attributes="member: 1438"><p>Nazwa mnie zachwyciła. Sam przepis wyszperałam w sieci [wydaje się być bardzo prosty i szybki, ale przyznam się, że nie próbowałam robić - choć przy najbliższej okazji na pewno spróbuję]</p><p></p><p><em>Za to wczoraj zrobiłam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15331&hl=sa%B3atka" target="_blank">sałatkę z małży</a>, na którą zapraszam do &quot;Zielono mi&quot; </em></p><p></p><p></p><p>A to już potrezbne składniki:</p><p><strong></strong></p><p><strong><span style="color: #FF6600">2 słoiczki małży (np. w białym winie)</span></strong></p><p><strong><span style="color: #FF6600">puszka drobnego zielonego groszku</span></strong></p><p><strong><span style="color: #FF6600">25 dag gęstej śmietany, </span></strong></p><p><strong><span style="color: #FF6600">2 łyżki mąki, </span></strong></p><p><strong><span style="color: #FF6600">2 łyżki startego parmezanu</span></strong></p><p><strong><span style="color: #FF6600">pół szklanki bułki tartej</span></strong></p><p><strong><span style="color: #FF6600">2 łyżki roztopionego masła </span></strong></p><p></p><p></p><p>Wymieszać mąkę najpierw z 3 łyżkami śmietany, a później z pozostałą jej częścią. Gotować na średnim ogniu ok. 3 min, stale mieszając. Gdy śmietana zacznie wrzeć, dodać odcedzone z zalewy i opłukane małże oraz groszek, gotować aż do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia, wymieszać z serem. Rozlać do 4 małych miseczek żaroodpornych. Posypać tartą bułką zasmażoną na maśle i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C do momentu, aż wierzch przybierze kolor złotobrązowy (ok. 10 min).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Arabeska, post: 341498, member: 1438"] Nazwa mnie zachwyciła. Sam przepis wyszperałam w sieci [wydaje się być bardzo prosty i szybki, ale przyznam się, że nie próbowałam robić - choć przy najbliższej okazji na pewno spróbuję] [I]Za to wczoraj zrobiłam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15331&hl=sa%B3atka"]sałatkę z małży[/URL], na którą zapraszam do "Zielono mi" [/I] A to już potrezbne składniki: [B] [COLOR=#FF6600]2 słoiczki małży (np. w białym winie) puszka drobnego zielonego groszku 25 dag gęstej śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki startego parmezanu pół szklanki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła [/COLOR][/B] Wymieszać mąkę najpierw z 3 łyżkami śmietany, a później z pozostałą jej częścią. Gotować na średnim ogniu ok. 3 min, stale mieszając. Gdy śmietana zacznie wrzeć, dodać odcedzone z zalewy i opłukane małże oraz groszek, gotować aż do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia, wymieszać z serem. Rozlać do 4 małych miseczek żaroodpornych. Posypać tartą bułką zasmażoną na maśle i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C do momentu, aż wierzch przybierze kolor złotobrązowy (ok. 10 min). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Małże z zielonym groszkiem au gratin
Top
Bottom