Bez niej wigilia w mojej rodzinie nie istnieje
Składniki : 70dkg filetów
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 dużego selera
kawałek pora
2 większe cebule
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia ryby.
sól, pieprz, łyżka koncentratu pomidorowego.
Wykonanie : Filety (jeśli mrożone to lekko rozmrozić) kroimy w małe kawałki.
Lekko opruszyć pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju.
Włoszczyznę obraną utrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (po wyjęciu ryby).
Następnie dodajemy przygotowaną włoszczyznę lekko obsmażamy mieszając.
Teraz dodać około 3/4 szklanki wody.
Nie za dużo, aby nie było żadkie, bo włoszczyzna puści sok.
Lekko solimy i pieprzymy.
Dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy w/g uznania koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy około 5 minut.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy kawałki ryby. Ostrożnie mieszamy (tak aby nie zrobić z ryby masy) i dusimy około 3-4 minut.
Jeśli sos jest mało gęsty, możemy dodać troszkę mąki pszennej wymieszanej z wodą.
Podawać na ciepło lub na zimno z pieczywem.
Smacznego!

Składniki : 70dkg filetów
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 dużego selera
kawałek pora
2 większe cebule
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia ryby.
sól, pieprz, łyżka koncentratu pomidorowego.
Wykonanie : Filety (jeśli mrożone to lekko rozmrozić) kroimy w małe kawałki.
Lekko opruszyć pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju.
Włoszczyznę obraną utrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (po wyjęciu ryby).
Następnie dodajemy przygotowaną włoszczyznę lekko obsmażamy mieszając.
Teraz dodać około 3/4 szklanki wody.
Nie za dużo, aby nie było żadkie, bo włoszczyzna puści sok.
Lekko solimy i pieprzymy.
Dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy w/g uznania koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy około 5 minut.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy kawałki ryby. Ostrożnie mieszamy (tak aby nie zrobić z ryby masy) i dusimy około 3-4 minut.
Jeśli sos jest mało gęsty, możemy dodać troszkę mąki pszennej wymieszanej z wodą.
Podawać na ciepło lub na zimno z pieczywem.
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: