- Wrz 16, 2008
- 180
- 0
- 0
Manakish - chleb (prawie jak pizza) zapiekany z za3tarem (najczesciej). Najlepsze swieze na sniadanie...
Ciasto
500g maki
1 paczuszka suchych drozdzy (7g??)
300 ml mleka
ok. 2 lyzki oliwy z oliwek
sol
Ciasto zagniotl mi robot kuchenny,
odstawiam do wyrosniecia, nastepnie wykladam rozwalkowane ciasto na blache, daje troche odpoczac. Lubie robic niezbyt grube, zeby bylo chrupiace przy jedzeniu, ale tez nie za cienkie
Mieszam za3tar z oliwa z oliwek i smaruje tym ciasto.
Co to jest za3tar?
Za'atar (Arabski: زَعْتَر‎ za‘tar)
to ogolna nazwa rodziny bliskowschodnich ziol - oregano, bazylia, tymianek. Jest tez nazwa mieszanki zrobionej z suszonych ziol: tymianek, oregano, majeranek wymieszane z prazonymi ziarnami sezamu, sola, sumakiem...

Ciasto
500g maki
1 paczuszka suchych drozdzy (7g??)
300 ml mleka
ok. 2 lyzki oliwy z oliwek
sol
Ciasto zagniotl mi robot kuchenny,
odstawiam do wyrosniecia, nastepnie wykladam rozwalkowane ciasto na blache, daje troche odpoczac. Lubie robic niezbyt grube, zeby bylo chrupiace przy jedzeniu, ale tez nie za cienkie

Mieszam za3tar z oliwa z oliwek i smaruje tym ciasto.
Co to jest za3tar?
Za'atar (Arabski: زَعْتَر‎ za‘tar)
to ogolna nazwa rodziny bliskowschodnich ziol - oregano, bazylia, tymianek. Jest tez nazwa mieszanki zrobionej z suszonych ziol: tymianek, oregano, majeranek wymieszane z prazonymi ziarnami sezamu, sola, sumakiem...
Ostatnią edycję dokonał moderator: