Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Marcepanowa bombonierka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Liska" data-source="post: 37938" data-attributes="member: 207"><p>Długo szukałam pomysłu i inspiracji na marcepanowe kuleczki, które - moim zdaniem - świetnie będą pasowały do puszek Bożonarodzeniowych z ciasteczkami lub też osobno, zapakowane w ozdobne pudełka tekturowe, które można kupić na stoiskach z opakowaniami.</p><p></p><p>Przepis znalazłam w grudniowym numerze Marie Claire.</p><p></p><p><em>Ilość: 45 sztuk</em></p><p><strong>150 g zmielonych migdałów</strong></p><p><strong>150 g zmielonych pistacji</strong></p><p><strong>300 g cukru pudru</strong></p><p><strong>1 białko</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>kilka kropel aromatu pomarańczowego</strong></p><p><strong><em>pokruszone płatki migdałów, suszone figi, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, suszone morele</em></strong></p><p></p><p></p><p>Nad garnkiem z parującą wodą wymieszać zmielone migdały z połową cukru. Powtórzyć to samo ze zmielonymi pistacjami.</p><p>Połowę mieszanki migdałowej doprawić kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Do mieszanek dodać ubite białko. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.</p><p></p><p>Z masy marcepanowej uformować niewielkie kulki i włożyć je w nadkrojone wzdłuż morele.</p><p></p><p>Masę z aromatem pomarańczowym obtoczyć w skórce pomarańczowej, resztę w pokruszonych płatkach migdałów.</p><p></p><p>Część kulek z masy pistacjowej włożyć pomiędzy połówki orzechów włoskich, część - do suszonych fig ponacinanych wzdłuż.</p><p></p><p>Do papierowego pudełka ozdobnego, zrobić ze sztywnego ozdobnego papieru, najlepiej karbowanego z jednej strony, harmonijkę, w którą potem zostaną włożone marcepanowe kuleczki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Liska, post: 37938, member: 207"] Długo szukałam pomysłu i inspiracji na marcepanowe kuleczki, które - moim zdaniem - świetnie będą pasowały do puszek Bożonarodzeniowych z ciasteczkami lub też osobno, zapakowane w ozdobne pudełka tekturowe, które można kupić na stoiskach z opakowaniami. Przepis znalazłam w grudniowym numerze Marie Claire. [I]Ilość: 45 sztuk[/I] [B]150 g zmielonych migdałów 150 g zmielonych pistacji 300 g cukru pudru 1 białko kilka kropel aromatu pomarańczowego [I]pokruszone płatki migdałów, suszone figi, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, suszone morele[/I][/B] Nad garnkiem z parującą wodą wymieszać zmielone migdały z połową cukru. Powtórzyć to samo ze zmielonymi pistacjami. Połowę mieszanki migdałowej doprawić kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Do mieszanek dodać ubite białko. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin. Z masy marcepanowej uformować niewielkie kulki i włożyć je w nadkrojone wzdłuż morele. Masę z aromatem pomarańczowym obtoczyć w skórce pomarańczowej, resztę w pokruszonych płatkach migdałów. Część kulek z masy pistacjowej włożyć pomiędzy połówki orzechów włoskich, część - do suszonych fig ponacinanych wzdłuż. Do papierowego pudełka ozdobnego, zrobić ze sztywnego ozdobnego papieru, najlepiej karbowanego z jednej strony, harmonijkę, w którą potem zostaną włożone marcepanowe kuleczki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Marcepanowa bombonierka
Top
Bottom