Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Marchew krychana*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1482625" data-attributes="member: 2721"><p><em>Marchew krychana (krychano) to potrawa kuchni województwa kujawsko-pomorskiego. Została wpisana na <a href="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Marchew-krychano" target="_blank">listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi</a>. Nazwa dania wywodzi się od czasownika w gwarze kujawskiej &quot;krychać&quot;, czyli tłuc. Potrawa przygotowywana była w dwóch wersjach: postnej i mięsnej. Postna robiona była na piątkowy obiad, zaś wersja mięsna gościła od święta po świniobiciu. Obecnie marchew z mięsem często gości na stołach mieszkańców Kujaw, zaś wersja postna praktycznie już nie funkcjonuje. </em></p><p><em>Bardzo smaczna.</em></p><p></p><p>[ATTACH=full]86434[/ATTACH]</p><p></p><p>1/2 kg ziemniaków</p><p>1/2 kg marchwi</p><p>ok. 250 g wędzonego boczku</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p></p><p>Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na małe kawałki. Gotować razem w osolonej wodzie do miękkości. Wodę odcedzić, warzywa przecisnąć przez praskę. Dodać drobno pokrojony, zrumieniony na patelni boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.</p><p></p><p></p><p>* w książce pt. &#8222;Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego&#8221; Grażyny Szelągowskiej z linka jest 1 kg marchwi na 60 dag ziemniaków. Ja zastosowałam proporcje pół na pół.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1482625, member: 2721"] [I]Marchew krychana (krychano) to potrawa kuchni województwa kujawsko-pomorskiego. Została wpisana na [URL="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Marchew-krychano"]listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi[/URL]. Nazwa dania wywodzi się od czasownika w gwarze kujawskiej "krychać", czyli tłuc. Potrawa przygotowywana była w dwóch wersjach: postnej i mięsnej. Postna robiona była na piątkowy obiad, zaś wersja mięsna gościła od święta po świniobiciu. Obecnie marchew z mięsem często gości na stołach mieszkańców Kujaw, zaś wersja postna praktycznie już nie funkcjonuje. Bardzo smaczna.[/I] [ATTACH=full]86434[/ATTACH] 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg marchwi ok. 250 g wędzonego boczku sól i pieprz do smaku Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na małe kawałki. Gotować razem w osolonej wodzie do miękkości. Wodę odcedzić, warzywa przecisnąć przez praskę. Dodać drobno pokrojony, zrumieniony na patelni boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. * w książce pt. „Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego” Grażyny Szelągowskiej z linka jest 1 kg marchwi na 60 dag ziemniaków. Ja zastosowałam proporcje pół na pół. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Marchew krychana*
Top
Bottom