- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
MARMOLADKI
Składniki:
1 kg marchewki,
3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody,
5 ml esencji pomarańczowej,
cukier do posypania.
Umytą i oskrobaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Z cukru i wody gotujemy syrop (ok. 2-3 minut). Do syropu dodajemy marchewkę i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając.
W trakcie gotowania dodajemy esencję pomarańczową. Gotujemy aż sok odparuje i cała masa całkowicie zgęstnieje.
Masę marchewkową wlewamy na płytki półmisek, uprzednio wypłukany zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Zimną kroimy w kwadraciki. Zdejmujemy nożem i posypujemy grubym cukrem kryształem. Można też z lekko ostudzonej masy formować (dłońmi zwilżonymi wodą) nieduże kulki i obtaczać w cukrze.
przepis znaleziony w sieci, autor pani Jadwiga Drzewiecka
Składniki:
1 kg marchewki,
3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody,
5 ml esencji pomarańczowej,
cukier do posypania.
Umytą i oskrobaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Z cukru i wody gotujemy syrop (ok. 2-3 minut). Do syropu dodajemy marchewkę i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając.
W trakcie gotowania dodajemy esencję pomarańczową. Gotujemy aż sok odparuje i cała masa całkowicie zgęstnieje.
Masę marchewkową wlewamy na płytki półmisek, uprzednio wypłukany zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Zimną kroimy w kwadraciki. Zdejmujemy nożem i posypujemy grubym cukrem kryształem. Można też z lekko ostudzonej masy formować (dłońmi zwilżonymi wodą) nieduże kulki i obtaczać w cukrze.
przepis znaleziony w sieci, autor pani Jadwiga Drzewiecka