marchewkowe marmoladki

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
MARMOLADKI
Składniki:
1 kg marchewki,
3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody,
5 ml esencji pomarańczowej,
cukier do posypania.

Umytą i oskrobaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Z cukru i wody gotujemy syrop (ok. 2-3 minut). Do syropu dodajemy marchewkę i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając.
W trakcie gotowania dodajemy esencję pomarańczową. Gotujemy aż sok odparuje i cała masa całkowicie zgęstnieje.
Masę marchewkową wlewamy na płytki półmisek, uprzednio wypłukany zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Zimną kroimy w kwadraciki. Zdejmujemy nożem i posypujemy grubym cukrem kryształem. Można też z lekko ostudzonej masy formować (dłońmi zwilżonymi wodą) nieduże kulki i obtaczać w cukrze.

przepis znaleziony w sieci, autor pani Jadwiga Drzewiecka

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy