Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
marchewkowe marmoladki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 919615" data-attributes="member: 9634"><p><strong>MARMOLADKI</strong></p><p>Składniki: </p><p>1 kg marchewki, </p><p>3 szklanki cukru </p><p>1/2 szklanki wody, </p><p>5 ml esencji pomarańczowej, </p><p>cukier do posypania.</p><p></p><p>Umytą i oskrobaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. </p><p>Z cukru i wody gotujemy syrop (ok. 2-3 minut). Do syropu dodajemy marchewkę i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. </p><p>W trakcie gotowania dodajemy esencję pomarańczową. Gotujemy aż sok odparuje i cała masa całkowicie zgęstnieje. </p><p>Masę marchewkową wlewamy na płytki półmisek, uprzednio wypłukany zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia. </p><p>Zimną kroimy w kwadraciki. Zdejmujemy nożem i posypujemy grubym cukrem kryształem. Można też z lekko ostudzonej masy formować (dłońmi zwilżonymi wodą) nieduże kulki i obtaczać w cukrze.</p><p></p><p>przepis znaleziony w sieci, autor pani Jadwiga Drzewiecka</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 919615, member: 9634"] [B]MARMOLADKI[/B] Składniki: 1 kg marchewki, 3 szklanki cukru 1/2 szklanki wody, 5 ml esencji pomarańczowej, cukier do posypania. Umytą i oskrobaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z cukru i wody gotujemy syrop (ok. 2-3 minut). Do syropu dodajemy marchewkę i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. W trakcie gotowania dodajemy esencję pomarańczową. Gotujemy aż sok odparuje i cała masa całkowicie zgęstnieje. Masę marchewkową wlewamy na płytki półmisek, uprzednio wypłukany zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną kroimy w kwadraciki. Zdejmujemy nożem i posypujemy grubym cukrem kryształem. Można też z lekko ostudzonej masy formować (dłońmi zwilżonymi wodą) nieduże kulki i obtaczać w cukrze. przepis znaleziony w sieci, autor pani Jadwiga Drzewiecka [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
marchewkowe marmoladki
Top
Bottom