- Lut 10, 2009
- 90
- 0
- 0
natknęłam się na ciekawy przepis na marchewkowe pikle na blogu Smittenkitchen. Bardzo mnie zaciekawił- miałam akurat marchewki do zużycia
Jeszcze ciepłe, więc nie wiem, co będzie ale zapowiada się przeciekawie
Zapraszam!
Marchewkowe pikle
Składniki:
* 1/2 kg marchwek, obranych i pokrojonych w słupki 6 cm długości na 1 cm szerokości
* 1 1/4 szklanek wody
* 1 szklanka octu
* 1/4 szklanki cukru
* 2 ząbki czosnku, lekko zmiażdżone
* 1 1/2 łyżki nasion kopru
* 1 1/2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Marchewki przełożyć do żaroodpornego naczynia, odstawić.
Pozostałe składniki zagotować w rondelku, zmniejszyć ogień i trzymać przez 2 minuty, żeby lekko bulgotało.
Zalać marchewki.
Odstawić do ostygnięcia. Zapakować do wyparzonych słoików, zalać marynatą.
Przed spróbowaniem odczekać co najmniej 1 dzień.
Przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.
Smacznego!


Marchewkowe pikle

Składniki:
* 1/2 kg marchwek, obranych i pokrojonych w słupki 6 cm długości na 1 cm szerokości
* 1 1/4 szklanek wody
* 1 szklanka octu
* 1/4 szklanki cukru
* 2 ząbki czosnku, lekko zmiażdżone
* 1 1/2 łyżki nasion kopru
* 1 1/2 łyżki soli

Sposób przygotowania:
Marchewki przełożyć do żaroodpornego naczynia, odstawić.
Pozostałe składniki zagotować w rondelku, zmniejszyć ogień i trzymać przez 2 minuty, żeby lekko bulgotało.
Zalać marchewki.
Odstawić do ostygnięcia. Zapakować do wyparzonych słoików, zalać marynatą.
Przed spróbowaniem odczekać co najmniej 1 dzień.
Przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.
Smacznego!