Markizy z kremem waniliowym

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Chyba jedne z najlepszych ciasteczek, jakie jadłam. Krem jest wprost boski. Już się zastanawiam, jak by smakował po dodaniu roztopionej białej czekolady...
icon_mrgreen.gif
Przepis z książki "Ciasteczka" wyd. Astrum.
Składniki na ciasto:
-2 szklanki mąki
-1 kostka masła
-1/3 szklanki bitej śmietany (nie do końca wiedziałam, czy 1/3 szklanki ma być po ubiciu, czy przed, w każdym bądź razie dodanie bitej śmietany ubitej z 1/3 szklanki kremówki się sprawdziło)
-cukier do obtoczenia

Wszystko ucieramy i po podzieleniu na 3 części zawijamy w folię i zostawiamy na 2 godziny w lodówce.
Rozwałkowujemy cienko i wycinamy małe kółeczka, które nakłuwamy. Obtaczamy w cukrze. Pieczemy w 190 stopniach około 6-9 min. Ciasteczka mają lekko urosnąć, ale pozostać jaśniutkie! Po wyjęciu z piekarnika mogą wydawać się zbyt miękkie, ale stwardnieją.

Po ostudzeniu przekładamy kremem z 1/4 kostki masła utartego z 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżkami mleka, odrobiną cukru waniliowego i aromatu waniliowego lub śmietankowego. W razie gdyby był zbyt gęsty lub rzadki można dodawać cukru lub mleka. Może się też zdarzyć, że trzeba będzie dorobić trochę kremu. Wszystko zależy od tego, jak grubo się przekłada ciasteczka.
Smacznego! (Chyba wiadomo, które to na zdjęciu.
icon_razz.gif
)
ciastkamaslane.jpg
 

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
Przepiekne i z PRAWDZIWYM kremem
icon_biggrin.gif
))
 

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Cieszę się, że się podobają.
icon_smile.gif
Taaaak. Krem szybciutki, składniki proste, a smak bajeczny. Kto by pomyślał, co można wyczarować z masła i cukru.
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy