- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0
Chyba jedne z najlepszych ciasteczek, jakie jadłam. Krem jest wprost boski. Już się zastanawiam, jak by smakował po dodaniu roztopionej białej czekolady...
Przepis z książki "Ciasteczka" wyd. Astrum.
Składniki na ciasto:
-2 szklanki mąki
-1 kostka masła
-1/3 szklanki bitej śmietany (nie do końca wiedziałam, czy 1/3 szklanki ma być po ubiciu, czy przed, w każdym bądź razie dodanie bitej śmietany ubitej z 1/3 szklanki kremówki się sprawdziło)
-cukier do obtoczenia
Wszystko ucieramy i po podzieleniu na 3 części zawijamy w folię i zostawiamy na 2 godziny w lodówce.
Rozwałkowujemy cienko i wycinamy małe kółeczka, które nakłuwamy. Obtaczamy w cukrze. Pieczemy w 190 stopniach około 6-9 min. Ciasteczka mają lekko urosnąć, ale pozostać jaśniutkie! Po wyjęciu z piekarnika mogą wydawać się zbyt miękkie, ale stwardnieją.
Po ostudzeniu przekładamy kremem z 1/4 kostki masła utartego z 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżkami mleka, odrobiną cukru waniliowego i aromatu waniliowego lub śmietankowego. W razie gdyby był zbyt gęsty lub rzadki można dodawać cukru lub mleka. Może się też zdarzyć, że trzeba będzie dorobić trochę kremu. Wszystko zależy od tego, jak grubo się przekłada ciasteczka.
Smacznego! (Chyba wiadomo, które to na zdjęciu.
)

Składniki na ciasto:
-2 szklanki mąki
-1 kostka masła
-1/3 szklanki bitej śmietany (nie do końca wiedziałam, czy 1/3 szklanki ma być po ubiciu, czy przed, w każdym bądź razie dodanie bitej śmietany ubitej z 1/3 szklanki kremówki się sprawdziło)
-cukier do obtoczenia
Wszystko ucieramy i po podzieleniu na 3 części zawijamy w folię i zostawiamy na 2 godziny w lodówce.
Rozwałkowujemy cienko i wycinamy małe kółeczka, które nakłuwamy. Obtaczamy w cukrze. Pieczemy w 190 stopniach około 6-9 min. Ciasteczka mają lekko urosnąć, ale pozostać jaśniutkie! Po wyjęciu z piekarnika mogą wydawać się zbyt miękkie, ale stwardnieją.
Po ostudzeniu przekładamy kremem z 1/4 kostki masła utartego z 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżkami mleka, odrobiną cukru waniliowego i aromatu waniliowego lub śmietankowego. W razie gdyby był zbyt gęsty lub rzadki można dodawać cukru lub mleka. Może się też zdarzyć, że trzeba będzie dorobić trochę kremu. Wszystko zależy od tego, jak grubo się przekłada ciasteczka.
Smacznego! (Chyba wiadomo, które to na zdjęciu.

