Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Marmolada z czerwonej cebuli z papryką i żurawiną
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 866204" data-attributes="member: 4167"><p>Moje proporcje są na oko, bo zawsze na smak robię:</p><p>=====================================</p><p>2 kg czerwonej cebuli</p><p>50 dag cukru (najlepiej pół na pół z brązowym)</p><p>1,5 szkl. octu jabłkowego lub malinowego</p><p>sok i skórka starta z 1 sporej cytryny</p><p>sok z 2 dużych pomarańczy</p><p>3-5 łyżek miodu (leśny, gryczany)</p><p>ciemny ocet balsamiczny do smaku</p><p>duża szczypta soli i miel. imbir do smaku</p><p>1 goździk, kawałek cynamonu</p><p>dla koloru i smaku syrop wiśniowy lub malinowy</p><p></p><p>Cebulę poszatkować, dodać sól i zalać octem jabłkowym, dodać cukier, goździk, cynamon, imbir.</p><p>Zagotować i gotować kilkanaście minut bez pokrywki.</p><p>Wsypać cukier i mieszać do zupełnego rozpuszczenia.</p><p>Zmniejszyć płomień i gotować, co jakiś czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.</p><p>Kiedy zacznie być bardzo gęsty, przestanie się dusić, a zacznie smażyć - trzeba mieszać stale.</p><p>Dodać w tym czasie skórkę i sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz sok z pomarańczy.</p><p>Na końcu dodać miód i syrop owocowy i jeszcze przez chwilę ogrzewać, stale mieszając.</p><p></p><p>Ta marmolada jest świetnym dodatkiem do mięs, ale też do hamburgerów czy do pieczywa.</p><p></p><p>Jeśli robię z większej ilości - dzielę prawie gotowy wyrób na kilka części i dodaję: </p><p>* Do jednej części paseczki upieczonej i obranej ze skórki papryki czerwonej. </p><p>* Do jednej części (najlepiej w trakcie gotowania cebuli, ale można i później) dodaję trochę suszonej żurawiny.</p><p>* Jedną pozostawiam czystą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 866204, member: 4167"] Moje proporcje są na oko, bo zawsze na smak robię: ===================================== 2 kg czerwonej cebuli 50 dag cukru (najlepiej pół na pół z brązowym) 1,5 szkl. octu jabłkowego lub malinowego sok i skórka starta z 1 sporej cytryny sok z 2 dużych pomarańczy 3-5 łyżek miodu (leśny, gryczany) ciemny ocet balsamiczny do smaku duża szczypta soli i miel. imbir do smaku 1 goździk, kawałek cynamonu dla koloru i smaku syrop wiśniowy lub malinowy Cebulę poszatkować, dodać sól i zalać octem jabłkowym, dodać cukier, goździk, cynamon, imbir. Zagotować i gotować kilkanaście minut bez pokrywki. Wsypać cukier i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. Zmniejszyć płomień i gotować, co jakiś czas mieszając, aż zacznie gęstnieć. Kiedy zacznie być bardzo gęsty, przestanie się dusić, a zacznie smażyć - trzeba mieszać stale. Dodać w tym czasie skórkę i sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz sok z pomarańczy. Na końcu dodać miód i syrop owocowy i jeszcze przez chwilę ogrzewać, stale mieszając. Ta marmolada jest świetnym dodatkiem do mięs, ale też do hamburgerów czy do pieczywa. Jeśli robię z większej ilości - dzielę prawie gotowy wyrób na kilka części i dodaję: * Do jednej części paseczki upieczonej i obranej ze skórki papryki czerwonej. * Do jednej części (najlepiej w trakcie gotowania cebuli, ale można i później) dodaję trochę suszonej żurawiny. * Jedną pozostawiam czystą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Marmolada z czerwonej cebuli z papryką i żurawiną
Top
Bottom